DIPLOMATUL responsabil de SCANDALUL INVITATIILOR de la Paris, pus pe LIBER

Ministrul de Externe, BOGDAN AURESCU, a dispus, dupa finalizarea investigatiilor Corpului de Control, incheierea misiunii permanente a DIPLOMATULUI implicat in SCANDALUL INVITATIILOR la Ambasada de la Paris, precum si incetarea detasarii si a raporturilor de munca cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat remis miercuri presei, in urma finalizarii investigatiilor efectuate la nivelul MAE de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica, a fost confirmata responsabilitatea celor doua persoane, un DIPLOMAT de la Ambasada si directorul ICR Paris, cu privire la SCANDALUL INVITATIILOR care contineau si un fisier de uz intern cu afirmatii nepotrivite la adresa unor persoane.

“In consecinta, in cazul diplomatei din cadrul Ambasadei Romaniei de la Paris, in urma finalizarii cercetarii interne, ministrul Afacerilor Externe a dispus de urgenta incheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum si incetarea detasarii si a raporturilor de munca cu Ministerul Afacerilor Externe”, precizeaza MAE.

Citeste si: BOGDAN AURESCU va fi audiat la SENAT in cazul scandalului ICR de la Paris

Ministerul mai informeaza ca in cazul directorului ICR Paris procedurile specifice in vederea rechemarii acestuia de la post si a incetarii misiunii din functia de director al ICR Paris se initiaza, conform normelor in vigoare, de catre conducerea ICR Bucuresti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii si ale Comisiilor de politica externa si cultura si media din cadrul Senatului.

Cele doua persoane fusesera in prima faza sanctionate cu avertisment.

Scriitorul Radu Portocala, unul dintre invitatii la intalnirea comunitatii romanesti cu presedintele KLAUS IOHANNIS, care a avut loc marti seara, la Paris, a primit o invitatie de la ICR Paris care avea atasat si un document de uz intern ce continea etichetari precum “indezirabil” sau “scarbos” la adresa unor persoane.

Citeste si: SCANDAL CU INVITATII LA ICR PARIS. REACTII dure din DIASPORA

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Petru Filip, a declarat, marti, dupa audierea secretarului de stat in MAE Radu Podgorean, ca a propus rechemarea directorului ICR Paris si a functionarei implicate in scandalul invitatiilor, precum si rechemarea de la post a ambasadorului BOGDAN MAZURU.

La randul sau, presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a cerut rechemarea de urgenta de la Paris a persoanei din ICR responsabile de “gafa de proportii” prin care in documentul atasat invitatiilor transmise cu ocazia vizitei sefului statului in Franta erau calificative specifice “perioadei comuniste”.