Directia Protectia Copilului Sector 6 face evaluarea psihosociala a Iuliei Ionescu si a familiei

Directia Protectia Copilului Sector 6 s-a autosesizat in cazul elevei Iulia Ionescu si face evaluarea psihosociala a acesteia si a familiei, oferindu-le servicii de consiliere si suport, informeaza Primaria Sectorului 6.

“Directia Protectia Copilului Sector 6 s-a autosesizat in cazul Iuliei Ionescu si realizeaza evaluarea psihosociala a copilului si familiei, oferindu-li-se servicii de consiliere si suport, in vederea depasirii situatiei dificile”, precizeaza, intr-un comunicat de presa de marti, reprezentantii administratiei publice de sector.

Sursele citate au mai precizat ca roaga reprezentantii mass media “sa manifeste prudenta si profesionalism in prezentarea situatiei copilului, tinand cont de prevederile legale in domeniul protectiei drepturilor copilului”.

Vezi aici unde a fost eleva Iulia Ionescu in zilele disparitiei

“Subliniem faptul ca mediatizarea excesiva a situatiei familiale, prezentarea de aspecte din viata privata a copilului, poate avea efecte negative asupra acestuia, traumatizate, care pot afecta dezvoltarea psihosociala a copilului”, se mai arata in comunicat.

Ofiterii Serviciului de Investigatii Criminale din Politia Sectorului 5 au deschis, marti, un dosar penal pentru lipsire de libertate in cazul Iuliei Ionescu, urmarirea penala fiind inceputa in rem.

“S-a deschis dosar penal, iar cercetarile sunt facute de catre politistii de la Sectorul 5. S-a inceput urmarirea penala in rem. Dupa modificarile legislative in materie penala, in majoritatea cauzelor se incepe urmarirea penala fata de fapta, ceea ce se intampla si in acest dosar”, au declarat, pentru Mediafax, reprezentantii Parchetului Judecatoriei Sectorului 5.

Obiectul dosarului il constituie lipsirea de libertate. Potrivit articolului 205 din noul Cod penal, lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la sapte ani. De asemenea, in acelasi articol se mentioneaza, la alineatul 3 litera b), ca se considera lipsire de libertate daca fapta este savarsita asupra unui minor.

Seful IGPR, Petre Toba, a declarat marti ca politistii au o imagine completa cu tot ce s-a intamplat in cazul Iuliei Ionescu, de la momentul la care a fost data disparuta si pana cand a fost gasita, precizand ca a cerut Politiei Capitalei sa finalizeze ancheta pana la sfarsitul saptamanii.

“In acest moment, avem o imagine completa fata de tot ceea ce s-a intamplat in cazul elevei disparute de pe raza municipiului Bucuresti”, a spus Petre Toba.

Seful Politiei Romane a precizat ca Iulia Ionescu a fost audiata imediat ce a ajuns in Bucuresti, iar in cursul zilei de luni a fost din nou audiata.

In ceea ce priveste eventuala tragere la raspundere penala a calugarilor de la manastirile din Moldova, unde Iulia Ionescu ar fi fost cazata, Toba a spus: “Deocamdata este prematur sa ne exprimam, in conditiile in care acestia urmeaza sa fie reaudiati de politisti”.

Iulia Ionescu, in varsta de 15 ani, eleva la Colegiul “Sfantul Sava” din Bucuresti, care a fost data disparuta in 12 februarie, a fost gasita in 15 februarie, intr-un tren in care a urcat la Suceava si care mergea spre Bucuresti. Ea a fost adusa la Bucuresti de politisti si predata familiei, dupa ce a fost audiata.

Iulia Ionescu a aratat, in declaratia pe care a dat-o in scris, in noaptea de sambata spre duminica, ca ar fi stat la manastirile Agapia si Varatec, din judetul Neamt, au spus surse apropiate anchetei.

Fata a disparut dupa ce s-a despartit de mama ei, la gura de metrou Eroilor, miercuri in jurul orei 12.00, iar in seara aceleiasi zile a mers la un magazin de pe Bulevardul Kogalniceanu unde si-a vandut telefonul mobil si lantisorul de aur, au precizat sursele citate.

Seful Politiei Romane, Petre Toba, a declarat, sambata seara, intr-o conferinta de presa, ca fata nu a fost victima vreunei infractiuni cat a fost disparuta si a colaborat de la bun inceput cu politistii care au identificat-o in tren. Petre Toba a spus ca in acest caz Politia Romana a beneficiat inclusiv de sprijinul SRI.

Cornel Grigoriciuc, seful trenului in care a fost gasita Iulia Ionescu, a fost audiat, duminica, la Suceava, de un ofiter de politie din Suceava, la solicitarea anchetatorilor bucuresteni care se ocupa de acest caz, au declarat pentru Mediafax surse din Politia Suceava.

Grigoriciuc a declarat ca adolescenta, imbracata in straie calugaresti, a fost insotita in gara Suceava de un barbat, si el imbracat in haine monahale. Acesta a spus ca fata s-a dezbracat de aceste straie inainte sa urce singura in tren si a ramas in haine civile – pantaloni si o jacheta neagra.

Seful de tren a spus ca, in momentul in care a ajuns la fata cu controlul biletelor, a stat de vorba cu ea dupa ce a recunoscut-o ca ar fi adolescenta disparuta, moment in care fata a devenit agitata si si-a sunat mama, spunandu-i ca se intoarce acasa, la Bucuresti. Acesta a mai spus ca a anuntat Politia la 112 dupa ce a recunoscut-o pe fata, insa adolescenta a fost preluata imediat de o patrula a Politiei Transporturi, aflata in trenul respectiv.

Fata avea bilet pe ruta Suceava – Bucuresti, care i-a fost cumparat de catre calugar la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catana, seful Politiei Transporturi Feroviare Suceava.

Anchetatorii i-au audiat, in noaptea de duminica spre luni, pe calugarii de la manastirea Sihastria Rarau, acestia recunoscand ca Iulia Ionescu a stat o noapte la ei, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor va analiza cazul de la manastirea Sihastria Rarau, care a gazduit-o pe Iulia Ionescu, de vineri seara pana sambata, cand fata a acceptat sa mearga acasa, refuzand insa sa fie preluata de organele abilitate.

intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor prezinta declaratia de luni a staretului manastirii Sihastria Rarau (judetul Suceava), parintele Haralambie, referitor la gazduirea Iuliei Ionescu, disparuta de miercuri din Bucuresti.

Astfel, potrivit staretului, vineri, in jurul orelor 18.00, Iulia a fost gasita in calitate de pelerin la jumatatea drumului de opt kilometri dintre Campulung si manastirea Sihastria Rarau, de masina staretiei, care a luat-o pana la manastire. Acolo a dorit sa vorbeasca cu duhovnicul manastirii, parintele Ioan.

in momentul in care a fost identificata, prima intentie a conducerii manastirii a fost de a anunta organismele abilitate ale Statului, dar tanara a refuzat categoric acest lucru, devenind agitata, a precizat sursa citata.

“in fata refuzului categoric al tinerei adolescente, aflata intr-o stare de agitatie, staretul si duhovnicul manastirii au hotarat sa o gazduiasca peste noapte, avand in vedere orele tarzii si urmand ca a doua zi sa o conduca la primul tren direct spre Bucuresti din municipiul Suceava in jurul orelor pranzului (12.00 – 14.00). in fata acestei decizii, adolescenta s-a mai linistit, a spus ca ii pare rau ca a facut acest gest si a acceptat ca a doua zi sa se intoarca acasa, mentionand permanent ca nu doreste sa fie preluata de politie”, a mai spus Arhiepiscopia Sucevei, citand declaratia staretului.

Conducerea manastirii Sihastria Rarau mentioneaza ca adolescenta a fost permanent imbracata in haine de culoare gri, purtand si o esarfa colorata.

Calugarul de la Sihastria Rarau care a condus-o pe Iulia la tren s-a intalnit pe peronul garii Suceava cu o calugarita de la o manastire din judet, cu care a intrat intr-un dialog pentru cateva minute, astfel ca s-a creat o confuzie crezandu-se ca fata era imbracata in haine monahale.

Conducerea manastirii Sihastria Rarau a mai precizat ca eleva din Bucuresti a ajuns la manastire dupa verificarile Politiei Judetului Suceava si ale Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si a ales sa informeze Politia dupa plecarea fetei, tinand cont in primul rand de starea de panica a adolescentei, de refuzul categoric al acesteia de a fi preluata de catre organismele abilitate si de promisiunea ei ferma ca doreste sa se intoarca la familie in Bucuresti.

“Staretul si duhovnicul manastirii Sihastria Rarau indeamna familia, scoala, comunitatea parohiala din Bucuresti sa-i acorde atentia cuvenita si sa o sprijine pe adolescenta Iulia Ionescu pentru depasirea acestui moment dificil din viata sa”, se mai spune in comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Conform unor surse, tanara si-ar fi sunat mama in cursul zilei de sambata, plangand, si a rugat-o s-o ierte. Iulia Ionescu i-ar mai fi spus mamei ca se intoarce acasa din pelerinaj.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, declara, sambata seara, pentru Mediafax ca, in urma verificarilor facute dupa gasirea Iuliei Ionescu, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a infirmat ca fata ar fi fost la vreo manastire din judetul Suceava. Potrivit lui Stoica, politistii din Suceava au verificat toate manastirile si chiar biserici din judet si nu au gasit-o pe adolescenta la niciuna dintre ele.

Duhovnicul Iuliei Ionescu, Visarion Alexa, a declarat pentru Mediafax ca a discutat cu mama si cu bunica ei in legatura cu dorinta fetei de a pleca la manastire si au reusit impreuna sa o opreasca, in urma cu doi – trei ani, iar tanara nu i-a indicat vreodata manastirea unde ar vrea sa stea.

Foto: Adulmec