Directorii din Portul Constanta contesta raportul Corpului de Control al MT privind investitia de prelungire a digului

FOTO MONDO NEWS

Directorii Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPMC) contesta raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor (MT) potrivit caruia, pe 1 februarie 2013, au fost incheiate doua contracte paguboase pentru stat privind investitia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanta”.

Directorii din Portul Constanta sustin ca a fost un control superficial si cu o tema anume. In documentul MT se arata cum conducerea Portului Constanta a modificat ilegal un contract de 117 milioane de euro in favoarea unei firme olandeze si in defavoarea statului. 

Decebal Serban, directorul general adjunct al CNAPMC, a precizat ca sunt multe aspecte in raport care nu au legatura cu realitatea. “Sunt multe lucruri care nu au legatura cu realitatea, este un control cu tema in asa fel incat sa iasa o concluzie”, a declarat intr-o conferinta de presa Decebal Serban. 

Lucian Balut, actualul sef al CNAPMC, a explicat ca exista o clauza care poate fi interpretata ca dand posibilitatea escaladarii pretului, insa aceasta clauza a fost scoasa din contract.

“E o clauza care poate fi interpretata ca dand posibilitatea escaladarii pretului. Acum o saptamana, doua, am scos clauza din contract. Am facut un act aditional de comun acord. In cazul executantului, exista doua probleme, una fiind legata de marirea pretului, iar noi am considerat ca e bine sa retragem aceasta posibilitate. Intrucat s-a discutat ca ar fi defavorabila, noi am initiat o discutie cu constructorii si am renuntat la ea”, a declarat Lucian Balut.

Firma Van Oord din Olanda a castigat contractul de prelungire a digului de larg din Portul Constanta, iar dupa ce compania portuara a stabilit un cadru contractual, anumite clauze din acel cadru fiind schimbate in defavoarea statului. Valoarea proiectului este de 117 milioane de euro, banii fiind alocati de la buget si din fonduri structurale. 

Concluziile raportului realizat de MT sunt abuz in serviciu contra intereselor publice. Totodata, prin modificarea unor clauze din acordul contractual, in favoarea firmei Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, aceasta beneficiaza de marirea valorii contractului fara a fi respectate prevederile legale.

Foto: Mondo News