Directorul adjunct al Garzii Nationale de Mediu, MARIUS BARBULESCU, trimis in JUDECATA

 Procurorii Servicului Teritorial Pitesti al DNA au dispus, vineri, trimiterea in judecata a directorului general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, MARIUS BARBULESCU, precum si a omului de afaceri valcean GHEORGHE DIACONEASA, ambii arestati preventiv pentru fapte de coruptie.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Barbulescu a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta in forma continuata (noua acte materiale) si luare de mita, iar Deaconeasa pentru cumparare de influenta in forma continuata (noua acte materiale), dare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata in stare de libertate si un al treilea inculpat, Florin Miclaus, acuzat de comiterea infractiunii de marturie mincinoasa.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Gheorghe Deaconeasa, in calitate de reprezentant al unei fundatii, a actionat in perioada 2009-2011 pentru a obtine controlul asupra unei importante suprafete de teren forestier situata pe raza judetelor Valcea, Gorj si Hunedoara. El era interesat de respectivul teren din perspectiva unui proiect ce viza dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Voineasa din judetul Valcea, prin construirea unui domeniu schiabil in zona Vidra — Obarsia Lotrului, dar si pentru a obtine custodia si dreptul de administrare pentru situl Natura 2000 Parang prin intermediul fundatiei pe care o reprezenta.

CITESTE SI: PITESTI: MARIUS BARBULESCU si afaceristul GHEORGHE DIACONEASA, ARESTATI PREVENTIV pentru CORUPTIE

“Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul ca, in zona respectiva, acesta detinea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafete de teren cu vegetatie forestiera, unele amplasate in imediata vecinatate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a caror valoare a crescut exponential in contextul realizarii proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra — Obarsia Lotrului. in acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, in materializarea demersurilor necesare realizarii acestor scopuri, in perioada mentionata, a promis darea de bani si de foloase si a remis suma de 35.000 lei si foloase, constand in materiale de constructie si material lemnos, manopera, transport, in valoare de 50.228 lei, inculpatului Barbulescu Ion Marius”, se precizeaza in comunicatul DNA.

In schimbul banilor si foloaselor primite, Marius Barbulescu, prevalandu-se de influenta pe care o avea, direct si/ sau prin organele de conducere ale unor institutii publice a intervenit pe langa functionari din cadrul Ocolului Silvic Voineasa, care urmau sa realizeze inventarierea, delimitarea si punerea in valoare a materialului lemnos de pe terenurile cu vegetatie forestiera ale mai multor mostenitori, in vederea urgentarii finalizarii procedurii de punere in valoare si a obtinerii cu prioritate a contravalorii materialului lemnos, precum si pe langa functionari din Agentiile de Protectie a Mediului Valcea si Craiova in vederea obtinerii de Deaconeasa a unor avize de mediu necesare pentru proiectul de dezvoltare turistica.

De asemenea, Barbulescu a intervenit pe langa functionari din Ministerul Mediului si Padurilor si celorlalte institutii implicate in procedura de evaluare a dosarelor de candidatura pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parang, finalizata in favoarea lui Deaconeasa, pe langa personalul silvic din Inspectoratul Teritorial Regim Silvic si Vanatoare Valcea, in contextul verificarii efectuate de acestia in februarie 2010, pentru ca eventualele sanctiuni aplicate personalului Ocolului Silvic Voineasa sa fie reduse, precum si pe langa echipele de control din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor in legatura cu realizarea a trei controale, pentru ca acestea sa ii fie favorabile lui Deaconeasa si fundatiei sale.

Marius Barbulescu a avut interventii si pe langa functionari publici din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si Secretariatului General al Guvernului, implicati in procedura de realizare si avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotarare de guvern privind scoaterea definitiva din fondul forestier national a unei suprafete de aproape 10 hectare teren cu vegetatie forestiera, in interesul lui Gheorghe Deaconeasa.

CITESTE SI: Adjunctul GARZII NATIONALE de MEDIU, MARIUS BARBULESCU, retinut de DNA

“De asemenea, inculpatul Barbulescu Ion Marius, a acceptat promisiunea darii de bani si de foloase, a pretins si/sau primit suma de 35.000 lei si foloasele constand in materiale de constructie si material lemnos, manopera, transport, in valoare de 50.228 lei de la inculpatul Deaconeasa Gheorghe”, se arata in comunicat.

DNA mai precizeaza ca la domiciliul lui Deaconeasa au fost gasite, cu ocazia unei perchezitii domiciliare efectuate in data de 18 decembrie 2014, peste o suta de cartuse de mai multe tipuri. in urma verificarilor efectuate a rezultat faptul ca inculpatul a fost autorizat sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii letale sau neletale, insa acest drept i-a fost suspendat la data de 14 februarie 2012, ca urmare a trimiterii sale in judecata intr-un alt dosar instrumentat de procurorii anticoruptie.

In ceea ce-l priveste pe Florin Miclaus, acesta este acuzat ca “a facut afirmatii mincinoase ce privesc aspecte esentiale ale cauzei, asupra carora a fost intrebat de organele de urmarire penala”.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Valcea, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii luate in cauza.

Marius Barbulescu si Gheorghe Deaconeasa au fost arestati preventiv pe 23 aprilie, la o zi dupa ce au fost retinuti de procurorii DNA Pitesti.

Sursa foto www.realitatea.ro