GELU STEFAN DIACONU: CONVOCAREA la Comisia de Buget-Finante a Senatului a fost NEAVENITA

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), GELU STEFAN DIACONU, nu s-a prezentat joi la sedinta comisiei de Buget-Finante a Senatului, dupa ce i-a fost trimisa invitatie oficiala, si nici nu a anuntat ca nu poate ajunge, a declarat presedintele comisiei, VIOREL ARCAS.

UPDATE 17.02: Presedintele ANAF, GELU STEFAN DIACONU, a transmis joi un comunicat de presa in care face o serie de precizari in legatura cu absenta sa de la dezbaterile din Comisia de buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat.

Astfel, GELU STEFAN DIACONU arata ca pe ordinea de zi a comisiei, conform adresei primite, se afla proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala. In conditiile in care initiativa legislativa apartine exclusiv Ministerului Finantelor Publice, ANAF a participat la aceste dezbateri prin specialistii pe care i-am desemnat. Procesul legislativ este coordonat in cadrul ministerului de un alt secretar de stat prezent in toate situatiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticiparii mele si cu privire la expertii nostri care vor asigura suportul de specialitate”, spune GELU STEFAN DIACONU.

In ceea ce priveste “discutia pe baza sesizarilor cu privire la controalele efectuate de ANAF, avand drept consecinta inchiderea activitatii unor operatori economici”, GELU STEFAN DIACONU afirma ca ANAF “a informat in mod repetat ca acele cazuri mediatizate excesiv, in care publicul a fost informat ca s-au «inchis» afaceri pentru 2-3 lei gasiti in plus in casa, sunt pure inventii”.

“Consider ca aceasta convocare a presedintelului ANAF de catre Comisia parlamentara a Senatului, pe marginea acestor inventii, este neavenita in contextul politicii guvernamentale actuale de combatere ferma a evaziunii fiscale. ANAF este o agentie care aplica legea. Nu face legi si nu are voie sa actioneze altfel, in desfasurarea activitatii, decat respectand fara exceptie prevederile legale aflate in vigoare. Prin urmare, orice incercare de a trage la raspundere persoane sau institutii care nu fac decat sa aplice legea, facuta de cei in drept, nu este altceva decat un exercitiu de imagine. Raman pe deplin increzator in rolul fundamental al institutiilor statului, inclusiv al Senatului Romaniei, in demersul nostru de combatere a evaziunii fiscale care este o premisa obligatorie pentru orice masura de relaxare fiscala, menita sa intareasca mediul de afaceri si sa asigure un cadru concurential onest si real”, mai spune GELU STEFAN DIACONU.

“Domnul Diaconu nu s-a prezentat azi (joi – n.r.) la comisie, noi i-am trimis invitatie oficiala, cum facem cu toti. Avea obligatia sa vina, nu trebuia sa confirme, insa trebuia sa ne anunte daca nu poate ajunge, fiind plecat in delegatie”, a afirmat VIOREL ARCAS dupa ce membrii comisiei l-au asteptat pe presedintele ANAF aproape o ora.

CITESTE SI: Atac dur la adresa sefului ANAF: STALIN ar fi fost mandru de un asemenea asasin de chiaburi 

El a precizat ca va anunta ministrul Finantelor si premierul, pentru ca acestia sa ia masuri pentru aceasta situatie. Totodata, comisia vrea sa-l recheme pe Diaconu pentru a da explicatii. “Nu putem sa stam la cheremul domnului GELU DIACONU, sa vina cand vrea si cand nu vrea, premierul va fi anuntat si sa ia masuri”, a spus VIOREL ARCAS.

Senatorii s-au aratat foarte deranjati de lipsa presedintelui ANAF la sedinta, catalogand comportamentul sau drept sfidare. GELU DIACONU a fost invitat la inceputul lunii aprilie la sedinta Comisiei de Buget-Finante din Senatul pentru a explica de ce nu pune in aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro si “inchide cofetarii pentru 5 lei”.

Decizia a fost luata la finele lunii martie la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votata in unanimitate de membrii comisiei. O parte dintre senatori se asteptau la acel moment ca presedintele ANAF sa nu se prezinte. “Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi”, a spus unul dintre senatori atunci.

CITESTE SI: VICTOR PONTA a dat termen pentru MODIFICAREA LEGISLATIEI fiscale: Nu vreau sa existe ABUZURI

VIOREL ARCAS spune ca, desi problemele s-au rezolvat partial in ceea ce priveste controalele ANAF, printr-o ordonanta, mai sunt de discutat diverse aspecte. “In plus, domnul GELU DIACONU putea sa fie prezent azi si pentru discutiile pe Codul de Procedura Fiscala, pentru ca azi trebuia sa il analizam impreuna cu amendamentele depuse. Tot reprezentantii ANAF si ai Finantelor ne impiedica sa respectam calendarul, desi cred ca ne vom incadra in timp, trebuie sa terminam raportul pana la sfarsitul lunii”, a mentionat presedintele comisiei.

Senatorii continua la ora transmiterii stirii cu discutiile pe codul de procedura fiscala, care riscau sa fie amanate din cauza lipsei unui secretar de stat din Ministerul Finantelor. Dupa aproape o ora si jumatate de la ora anuntata pentru inceperea sedintei a ajuns secretarul de stat Attila Gyorgy, astfel ca membrii comisiei au decis sa continue intalnirea.

Sursa foto: jurnalul.ro