DIRECTORUL SRI, EDUARD HELLVIG, audiat la PARLAMENT! Declaratiile acestuia

Audierea conducerii SRI in cadrul comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii a inceput in jurul orei 11.05. Directorul SRI Eduard Hellvig a venit cu mai multe documente despre care a spus ca sunt clasificate si a declarat ca va raspunde tuturor intrebarilor, adaugand ca nu a existat nicio implicare a serviciului in protestele de strada impotriva celor doua Odonante de Urgenta pe justitie, informeaza jurnalistii de la Hotnews.ro.  

UPDATE 2: Adrian Tutuianu, seful comisiei de control SRI, a declarat miercuri ca ancheta interna a SRI a confirmat ca Florian Coldea a fost in vacante cu Sebastian Ghita in insulele Seychelles si in Italia, dar si-a platit cheltuieile. La finalul audierii sefului SRI, Tutuianu a spus ca nu a putut stabili daca facturile sunt reale. El a mai spus ca exista “o problema de raportare deontologica din partea ofiterilor de informarii cand sunt prezenti in excursii cu membri ai comisiei de control, parlamentari, oameni de afaceri”.

Tutuianu a declarat ca seful SRI, Eduard Hellvig, a anuntat ca a dispus elaborarea unui cod deontologic, care va fi public, care sa clarifice conduita unui ofiter SRI in relatie cu terte persoane. Tutuianu a mai spus ca “trecerea in rezerva a fost considerata oportuna de generalul Coldea”.

Tutuianu a mai spus ca seful SRI a confirmat ca si generalul de brigada Elena Istode a fost in vacante impreuna cu familia politicianului PSD Cristian Rizea, la Nisa si Monaco. Tutuianu a spus ca Istode a fost in aceste vacante in calitate de colega de facultate cu sotia lui Rizea, si ca si-ar fi platit singura cheltuielile. Ulterior, Tutuianu a spus ca generalul SRI Istode ar fi stat in aceste vacante si intr-una dintre proprietatile sotilor Rizea.

UPDATE 1:  “SRI, impreuna cu SIE si Directia de Informatii a Armatei, e al doilea contributor pe analiza la NATO dupa Statele Unite ale Americii”, a declarat miercuri la Parlament directorul SRI, Eduard Hellvig. El a facut aceste declaratii dupa audierea in comisia de control a SRI.

“Ca sa suplinim ceea ce alte servicii fac cu tehnica avansata, SRI o face cu angajati. Asta presupune costuri”, a mai spus Hellvig, explicand astfel dimensiunile bugetului SRI. “Exista interesul de a destabiliza o institutie puternica si serioasa a statului roman. Le spun tuturor ca SRI are instrumente validate in timp sa se apere atat pe el, dar mai ales pe cetatenii Romaniei. Un SRI slab ar insemna o Romanie dezarmata in fata inamicilor”, a mai spus Hellvig.

“Subliniez clar hotararea mea de a tine SRI in limitele cadrului legal si al misiunii stipulate de lege. SRI nu are si nu va avea acoperiti in politica sau justitie, in mandatul meu SRI nu se va implica in niciun tip de joc de putere, in mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte miscari de strada, asa cum fals s-a afirmat in anumite locuri”, a declarat Eduard Hellvig.

STIRE INITIALA

Eduard Hellvig a declarat ca se va discuta si despre buge, urmand sa faca precizari legate de nevoile SRI, exprimandu-si speranta ca SRI va avea suficiente fonduri care sa ii permita sa detina infrastructura necesara pentru a nu distruge capacitatile de lucru si parteneriatele “extrem de importante”. 

“Sunt discutii in acest moment legat de bugetul institutiei. Voi face precizari si in cadrul Comisiei cu privire la bugetul SRI. Stiu ca exista o perceptie publica, ne confruntam cu o realitate pe care nu trebuie sa o ignoram. Vom explica tuturor decidentilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI si, in functie de argumentele noastre, in functie de resursa bugetara existenta in statul roman, vom avea un buget in care sper, in primul rand, sa avem infrastructura necesara pentru a nu ne distruge capacitatile de lucru si parteneriatele extem de importante cu cei din clubul de la Berna”, a afirmat Hellving, inainte de audiere, precizeaza Hotnews.ro.

Sursa foto: adevarul