Discurs istoric al premierului britanic Theresa May! A anuntat ruperea completa a Regatului Unit de UE

In discursul pe care urmeaza sa-l tina marti pe tema Brexit, premierul britanic Theresa May va anunta ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana, a scris luni ziarul Telegraph, preluat de Reuters, informeaza Agerpres.

UPDATE 2Premierul britanic Theresa May a anuntat, marti, intr-un discurs mult asteptat, ca Londra intentioneaza sa se desparta complet de Uniunea Europeana si ca nu are in vedere sa opteze pentru “ceva care sa lase jumatate pe dinafara si jumatate pe dinauntru”.

May a declarat ca Regatul Unit “nu se va agata de franturi din aderare” si nici nu doreste o asociere sau sa faca partial parte din blocul european. Aceasta anuntat ca Londra va forja un “parteneriat nou si egal” cu Europa, scrie The Associated Press. Theresa May a subliniat ca vrea ca tara ei sa iasa “mai puternica, mai dreapta, mai unita si mai orientata catre exterior decat inainte”. Ea a anuntat, de asemenea, ca Parlamentul britanic va putea sa se exprime prin vot asupra acordului final cu privire la Brexit.

De asemenea, May a mai spus ca restul statelor UE nu inteleg neaparat de ce britanicii au votat asa cum au votat si sunt ingrijorate, acum, fata de ceea ce poate insemna Brexitul pentru viitorul Europei. Insa a subliniat ca Brexitul nu va conduce la o “destramare si mai mare” a proiectului european si a insistat ca ea nu sustine acest lucru. Dar Regatul Unit este o tara unica, cu o istorie si o cultura politica unice, in care, spune ea, mai degraba in mod amuzant nu exista o traditie puternica a coalitiei de guvernamant.

Marea Britanie ar putea sa fie perceputa ca un membru “ciudat”, dar acest lucru se datoreaza in parte inflexibilitatii si rigiditatii UE. Renegarea predecesorului ei, David Cameron, a fost “o ultima incercare curajoasa” de reformare a Uniunii din interior, insa ea a esuat, a argumentat premierul britanic.

Premierul britanic a afirmat ca vrea sa evite schimbarile bruste pentru companii, la iesirea din Uniunea Europeana, fiind pentru efectuarea unor modificari treptate in domeniul imigratiei, vamii si al reglementarilor serviciilor financiare, scrie Reuters. “Nu este in interesul nimanui sa aiba loc o schimbare brusca pentru companii, sau un risc pentru stabilitate, in timp ce schimbam relatiile existente intr-un nou parteneriat cu UE”, a spus May.

Ea a precizat insa ca asta nu inseamna ca va dori o forma de tranzitie nelimitata a statutului, “in care sa fim blocati pentru totdeauna intr-un purgatoriu politic permanent”. Premierul a mai subliniat ca vrea ca acordul cu UE sa aiba loc in intervalul de doi ani de negocieri pentru iesirea din blocul comunitar. In acelasi timp, Theresa May a asigurat ca cetatenii europeni vor fi bineveniti in continuare in Marea Britanie, exprimandu-si speranta ca acest tratament va fi reciproc.

UPDATE 1: Majoritatea burselor asiatice inregistrau scaderi marti dimineata, in conditiile in care premierul britanic Theresa May se pregateste sa anunte ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana, informeaza AP. Indicele Nikkei al bursei japoneze a inchis sedinta de marti sub pragul de 19.000 de puncte atingand cel mai scazut nivel din ultimele cinci saptamani, 18.813,53 puncte, in scadere cu 1,48% sau 281,71 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. Pe pietele valutare, dolarul si-a continuat scaderea ajungand la 113,38 yeni, fata de 114 yeni anterior, la fel ca si moneda euro care a coborat pana la 120,90 yeni, fata de 121,08 yeni.

Pe alte piete, principalul indice al bursei chineze, Shanghai Composite Index, inregistra la ora 05.14 GMT o scadere de 0,75% pana la 3.080,04 puncte, indicele S&P-ASX 200 al bursei de la Sydeny a cazut cu 0,9% pana la 5.696,40 puncte la fel ca si Bursa din Noua Zeelanda.

Analistii sunt de parere ca discursul premierului Theresa May a alimentat ingrijorarile cu privire la un ‘hard Brexit’, ceea ce ii face pe investitori sa adopte o atitudine prudenta. Aceasta atitudine vine si in contextul investirii lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, pe data de 20 ianuarie. Unii analisti sunt de parere ca si incertitudinile cu privire la politicile viitorului lider de la Casa Alba contribuie la scaderile inregistrate de pietele bursiere.

STIRE INITIALA

Discursul, asteptat de mai multa vreme, va prezenta cele 12 prioritati ale lui May, printre care se numara iesirea din piata comuna si din uniunea vamala, afirma cotidianul mentionat.

Aceeasi sursa prezinta fragmente din discursul premierului: “Urmarim un parteneriat nou si egal intre o Britanie independenta, autoguvernata, globala si prietenii si aliatii nostri din UE. Nu o apartenenta partiala la Uniunea Europeana, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care sa ne lase jumatate inauntru, jumatate afara. Nu urmarim sa adoptam un model de care se bucura deja alte tari. Nu urmarim sa ne agatam de bucati din calitatea de membru, cand iesim”, ar urma sa spuna ea.

Telegraph adauga ca una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit va fi restabilirea controlului asupra frontierelor Regatului Unit.

Sursa foto: the telegraph