Discursul lui BARACK OBAMA privind STAREA NATIUNII: Principalele teme abordate

Presedintele american, BARACK OBAMA a rostit marti in fata CONGRESULUI AMERICAN discursul anual privind STAREA NATIUNII, ocazie pentru a trece in revista principalele mize pentru anul in curs.

ECONOMIE

Presedintele BARACK OBAMA a laudat intrarea Statelor Unite intr-o noua era economica. “In aceasta seara, intoarcem pagina” unei “recesiuni violente”.

El a propus cresterea presiunii fiscale asupra gospodariilor mai instarite, precizand ca va oferi detalii Congresului in doua saptamani. “Vom accepta o economie in care doar unii sa castige spectaculos?”.

El a cerut apoi sa se depuna eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeana si regiunea Asia-Pacific, solicitand Congresului adoptarea unei “proceduri accelerate” de negocieri.

CITESTE SI: SUA recomanda Europei sa integreze mai bine musulmanii: E important ca problemelor de integrare sa nu li se raspunda prin forta 

IRAN

Noi sanctiuni impotriva Iranului “ar insemna esecul diplomatiei”.

“Diplomatia noastra lucreaza cu respect pentru Iran, unde, pentru prima data de un deceniu am oprit avansarea programului nuclear si stocarea de material nuclear”.

“Pana in primavara, avem sansa de a putea negocia un acord complet care sa impiedice Iranul sa detina o arma nucleara, care securizeaza America si aliatii ei, inclusiv Israelul, evitand un nou conflict in Orientul Mijlociu”.

“Nu exista nicio asigurare ca negocierile vor fi incununate de succes (…) dar noi sanctiuni vor submina in mod sigur eforturile diplomatice. Acest lucru nu are sens, de aceea ma voi opune prin veto”.

CUBA

“In acest an, Congresul ar trebui sa inceapa munca pentru a pune capat embargoului”, pe care Washingtonul il impune Havanei de peste jumatate de secol.

“In Cuba, vom pune capat unei politici care a incetat de multa vreme sa functioneze. Cand ceea ce facem nu mergem de 50 de ani, este momentul sa incercam altceva”.

“Mana intinsa in semn de prietenie poporului cubanez” poate “permite intoarcerea paginii unei mosteniri de sfidare”.

TERORISMUL

Statele Unite si partenerii lor vor invinge organizatia Stat Islamic (SI), dar “acest efort va necesita timp, va trebui sa ne fixam asupra acestui punct. Dar vom reusi”.

El s-a declarat, de asemenea, solidar cu toate victimele terorismului “de la scoala din Pakistan pana pe strazile Parisului”.

“Vom continua sa umarim teroristii si sa le distrugem retelele si ne vom rezerva dreptul de a actiona unilateral, asa cum nu am incetat sa facem de cand am fost ales pentru a elimina teroristii care reprezinta o amenintare directa pentru noi si aliatii nostri”, a declarat presedintele in fata Congresului.

CITESTE SI: BARACK OBAMA a ordonat sanctionarea COREEI de NORD dupa atacul cibernetic de la SONY 

RUSIA – UCRAINA

“Aparam principiul potrivit caruia marile puterni nu pot intimida tarile mici opunandu-ne agresiunii ruse, sustinand democratia in Ucraina si asigurandu-i pe aliatii nostri din NATO”.

“Anul trecut, atunci cand indeplineam munca dificila de impunere de sanctiuni impreuna cu aliatii nostri, unii au sugerat ca agresiunea (presedintelui rus Vladimir) Putin constituie o magistrala demonstratie de strategie si forta”, a continuat Obama. “Ei bine, astazi Statele Unite sunt cele care se mentin puternice si unite cu aliatii lor, in timp ce Rusia este izolata, iar economia sa este facuta bucati”.

GUANTANAMO

BARACK OBAMA a promis sa nu inceteze eforturile de inchidere a centrului de detentie situat la baza americana Guantanamo din Cuba, adaugand ca “este timp pentru a termina treaba”.

“In calitate de americani, suntem profund dedicati justitiei – prin urmare nu are sens sa cheltuim trei milioane de dolari pe detinut pentru a pastra o inchisoare pe care lumea o condamna si pe care teroristii o folosesc pentru a recruta”.

ANTISEMITISM

“Respectam demnitatea umana (…). De aceea ne exprimam impotriva intensificarii deplorabile a antisemitismului in unele parti ale lumii. De aceea continuam sa respingem stereotipurile insultatoare in privinta musulmanilor, a caror majoritate impartaseste angajamentul nostru pentru pace”.

Sursa foto: washington post