Discursul lui KLAUS IOHANNIS, sustinut cu ocazia deschiderii ANULUI UNIVERSITAR 2016/2017

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Educatiei, Mircea Dumitru, ca verdictele in cazul acuzatiilor de plagiat sa se dea mai repede, nu dupa un an, “cand nu mai intereseaza pe nimeni”, iar persoana vizata ramane cu imaginea patata si cu “eticheta de plagiator”.

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat ca actualul sistem de invatamant preuniversitar “ii minte pe elevi si pe parinti”, fiind neadaptat si foarte prost orientat. Iohannis a avut, la Universitatea de Vest Timisoara, un dialog cu studentii, in care a aratat, raspunzand unei intrebari, ca “actualul sistem de invatamant preuniversitar ii minte pe elevi si pe parinti”, argumentand ca nu mai exista decat foarte putine unitati de invatamant liceal tehnic, iar dintre absolventii liceelor teoretice un procent mare nu promoveaza examenul de Bacalaureat, noteaza News.ro.

“Sistemul preuniversitar este neadaptat, foarte prost orientat si trebuie reconstruit din temelii”, a afirmat Klaus Iohannis. “Trebuie insa sa dam o sansa si celor care nu mor de dragul cartii – si nu trebuie sa ii condamnam pentru asta – dar care vor sa invete o meserie”, a sustinut seful statului. Iohannis a adaugat ca “este onorabil sa fii un meserias bun” si ca in acest sens trebuie sa fie educati si parintii.

Klaus Iohannis a mentionat ca, uneori, copiii stiu ce ar vrea sa invete sa faca, insa parintii le cer sa mearga la un liceu teoretic pentru a obtine diploma de Bacalaureat. “Viata nu se cladeste pe o diploma, ci pe abilitati si pe ceea ce inveti sa faci”, a subliniat presedintele.

STIRE INITIALA

Seful statului a rostit, luni, un discurs cu ocazia deschiderii anului universitar, la Universitatea de Vest din Timisoara, unde Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, si-a sustinut in 2011 teza de doctorat, aflata acum in centrul unui urias scandal, dupa autodenuntul lui Sebastian Ghita.

“Nu cred ca ajuta pe cineva ca analiza unei acuzatii de plagiat sa dureze atat cat dureaza elaborarea unei lucrari de doctorat. Politicienii au gasit ca a acuza pe cineva de plagiat e o metoda politica de a aduna voturi. Dvs. trebuie sa scurtati aceste discutii la minimum si sa stim in timp daca persoana respectiva a plagiat sau nu si punct”, a spus Iohannis, citat de Ziare.com.

CITESTE SI: ANUL UNIVERSITAR 2016/2017 INCEPE LUNI. CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI

Liderul de la Cotroceni a subliniat ca in ultima vreme se vorbeste foarte mult despre plagiate: “Persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat, sunt multe discutii daca e adevarat, daca e fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau sa se retraga. Discutia a luat amploare si acest lucru il gasesc bun”.

Klaus Iohannis a vorbit despre “primul caz mai cunoscut de plagiat”, facand cel mai probabil referire la lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, in cazul caruia abia recent s-a stabilit definitiv ca a copiat, iar ministrul Mircea Dumitru i-a retras titlul de doctor. “Discutia a interesat pe multa lume si nu a avut niciun efect electoral. Pacat! E pacat ca a durat atat pana cand aceasta tema a devenit o tema publica importanta. Acum este. Domnule ministru, tine de dvs. si de multi altii sa clarificati aceste chestiuni.

In chestiunea plagiatului este important sa avem un verdict clar si sa se gaseasca in timp util. (…) Nu stiu de ce la acea prima acuzatie de plagiat a durat 3-4 ani (verdictul – n.red.), sunt convins ca nu s-a lucrat atata timp. Intre timp avem noi si noi acuzatii de plagiat. E daunator pentru societatea romaneasca (sic!) ca aceste discutii sa se prelungeasca asa de mult”, a precizat Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca “nu intereseaza pe nimeni cum se numeste comisia sau comitetul (care analizeaza – n.red.), dar ne intereseaza pe toti sa avem un raspuns clar, fara echivoc, intr-un termen rezonabil”. “Un politician dovedit ca plagiator sa dispara din politica, un cadru academic dovedit plagiator sa dispara din universitate”, a spus ferm Iohannis.

Insa seful statului a atras atentia ca, si atunci cand se dovedeste ca o persoana nu a plagiat, “este nevoie mai mult decat in primul caz sa se constate in timp util, foarte clar”. “Pentru ca bunul renume al unei persoane se distruge foarte usor, odata ce in spatiul public exista o discutie de un an ca unul a plagiat. Dupa un an e tarziu sa apara verdictul ca nu a plagiat, pentru ca nu mai intereseaza pe nimeni, omul ramane cu eticheta de plagiator”, a aratat presedintele.

Sursa foto: presidency