Discursul lui PUTIN – Pe ce a marsat liderul de la Kremlin pentru a justifica alipirea Crimeei la Rusia

Vladimir Putin

Federatia Rusa a semnat, marti, acordul de alipire a peninsulei Crimeea si a orasului Sevastopol la Rusia, situatie care a inflamat spiritele pe plan international, mai ales dupa discursul segmentat al presedintelui rus, Vladimir Putin, pe de o parte adresat cetatenilor rusi, inclusiv din Crimeea, si pe de alta parte occidentalilor, fata de care a capatat o pozitie tot mai defensiva.

Vladimir Putin a adus, ieri, o serie de justificari pentru alipirea Crimeei la Rusia, in cadrul unui discurs sustinut in Duma de Stat si aplaudat intens de cei prezenti si nu numai. Liderul de la Kremlin a marsat in discursul sau pe revenirea justa a istoriei, cu gandul probabil la fosta URSS, si a lansat un atac violent la adresa Occidentului, pe care l-a acuzat ca vrea sa-i izoleze tara. Numai ca occidentalii sunt constienti ca alipirea Crimeei la Mama Rusia poate fi inceputul unui precedent periculos. 

Va prezentam mai jos principalele puncte ale declaratiei lui Vladimir Putin sustinute in Parlament.

Crimeea, parte integranta a Rusiei

– “In inima si constiinta oamenilor, Crimeea era si ramane parte integranta a Rusiei”. “Pentru a intelege aceasta optiune, este suficient sa cunosti istoria Crimeei, sa stii ce inseamna Rusia pentru Crimeea si Crimeea pentru Rusia”.

Citeste si: Crimeea, in prag de razboi. Trupele ruse au tras azi-noapte asupra unei baze de razboi din Simferopol

– Crimeea a fost oferita in 1954 Republicii sovietice Ucraina de catre liderul sovietic Nikita Hrusciov “prin incalcarea normelor constitutionale” din acea perioada.

– “Ceea ce parea de necrezut a devenit din neferice o realitate: URSS s-a prabusit”.

– “Atunci cand Crimeea s-a trezit brusc in alt stat (dupa dezmembrarea URSS), Rusia a simtit atunci nu doar ca a fost furata, ci jefuita”. Dar, in 1991, Moscova “a plecat capul, s-a resemnat”.

Ucraina: Occidentul a depasit linia rosie

– “Partenerii nostri occidentali au depasit linia rosie si s-au comportat in mod grosolan, iresponsabil si neprofesionist” in criza ucraineana, care a condus la indepartarea de la putere, in februarie, a liderului prorus Viktor Ianukovici, in urma unor manifestatii violente.

Cinismul occidentalilor

– “Autoritatile din Crimeea s-au sprijinit pe precedentul din Kosovo, precedent pe care partenerii nostri occidentali l-au creat ei-insisi (…). Ei au recunoscut ca legitima despartirea Kosovo de Serbia, demonstrand ca nu era necesara nicio autorizatie din partea autoritatilor centrale ale tarii in vederea unei declaratii unilaterale de independenta”.

– “Dintr-un motiv necunoscut, ceea ce pot albanezii din Kosovo (iar noi ii respectam) le este interzis rusilor, ucrainenilor si tatarilor din Crimeea?”.

– Atunci cand Belgradul a fost tinta bombardamentelor si rachetelor “a avut loc o interventie (…). Exista o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU in acest sens, care sa autorizeze asemenea actiuni? Nici vorba. Apoi au urmat Afganistanul, Irakul si rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, incalcate in mod deschis in Libia, unde, in loc sa se asigure o zona de interdictie aeriana, s-a trecut, de asemenea, la bombardare”.

– “Nici macar nu este politica standardelor duble. Este un cinism uimitor”.

Atitudinea Chinei si Indiei

– “Suntem recunoscatori poporului chinez, ai carui lideri au considerat si considera in continuare situatia din Ucraina si Crimeea in ansamblul sau istoric si politic si apreciem foarte mult retinerea si obiectivitatea Indiei”.

NATO a condamnat alipirea “ilegala” a Crimeei

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat alipirea “ilegala” a Crimeei la Rusia si a indemnat Moscova si Kievul la “retinere”, dupa moartea unui militar ucrainean.

Reactia SUA

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a condamnat marti, in Polonia, actiunile Rusiei in Crimeea, catalogandu-le drept o “confiscare a unui teritoriu” si a amenintat Moscova cu noi sanctiuni. 

“Rusia a prezentat un intreg evantai de argumente pentru a justifica ceea ce nu este decat o confiscare a unui teritoriu”, a declarat Biden. 

“Izolarea politica si economica a Rusiei nu poate decat sa creasca, in cazul in care ea continua pe aceasta cale si va vedea, in fapt, noi sanctiuni din partea Statelor Unite si UE”, a adaugat el.

Ucraina nu recunoaste anexarea Crimeii la Rusia

Autoritatile ucrainene nu recunosc anexarea peninsulei Crimeea la Rusia. Purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Kiev, Evgheni Perebiinis, a declarat ca Ucraina nu va recunoaste niciodata anexarea Crimeii la Federatia Rusa.

“Nu recunoastem si nu vom recunoaste niciodata asa-zisa independenta si asa-zisul acord de alipire a Crimeei la Rusia”, a declarat Perebiinis, adaugand ca acordul semnat la Moscova “nu are nimic a face cu democratia, dreptul si bunul simt”.

Cronologia evenimentelor de ieri

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat marti cu conducerea Crimeii un acord pentru alipirea peninsulei la Rusia, acord care a intrat imediat in vigoare. Semnarea acordului a avut loc dupa un discurs pe care presedintele rus l-a rostit in fata camerelor reunite ale parlamentului, discurs in care a subliniat ca peninsula Crimeea a fost si ramane in inima rusilor ‘parte integranta a Rusiei’, dand asigurari in acelasi timp ca Moscova nu doreste o scindare a Ucrainei.

“Republica Crimeea este considerata parte componenta din Federatia Rusa incepand de la semnarea acordului”, afirma Kremlinul. 

Chiar daca acest document a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi vor trebui sa ratifice o lege care sa includa in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol, care se bucura de un statut special. Data acestei ratificari, o simpla formalitate, nu a fost precizata.

Crimeea a fost si ramane in sufletul rusilor

“In sufletul si constiinta acestor oameni, Crimeea a fost si ramane o parte integranta a Rusiei”, a declarat presedintele Putin, la doua zile dupa referendumul organizat in peninsula din sudul Ucrainei, care a votat in favoarea alipirii la Rusia.

“Aceasta convingere, bazata pe adevar si dreptate, s-a transmis din generatie in generatie”, a adaugat liderul rus.

Crimeea a fost cedata in 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov, o decize, care, potrivit lui Vladimir Putin, a “incalcat normele constitutionale” din acel moment. “Cand Crimeea a ajuns dintr-o data in componenta altui stat (dupa dezmembrarea URSS), Rusia a simtit atunci nu doar ca a fost furata, ci jefuita”, a mai afirmat liderul rus.

“Locuitorii din Crimeea si Sevastopol s-au adresat Rusiei si au cerut sa le garanteze drepturile si libertatile, sa nu accepte ceea ce s-a intamplat si se intampla acum la Kiev, Donetk, Harkov”, a adaugat Putin.

“Nu puteam abandona Crimeea si locuitorii sai, acesta ar fi insemnat pur si simplu o tradare”, a subliniat liderul de la Kremlin. ”Sa nu ii credeti pe cei care va sperie pe tema Rusiei, care va spun ca dupa Crimeea, vor urma alte regiuni. Noi nu vrem scindarea Ucrainei, nu avem nevoie de acest lucru”, a adaugat el.

Presedintele rus a facut referire si la persecutarea etnicilor tatari din Crimeea si a altor minoritati din spatiul sovietic si a asigurat ca noile autoritati de la Simferopol doresc sa repare aceste lucruri. Astfel, una dintre masuri vizeaza ca tatara sa devina limba oficiala in Crimeea, alaturi de rusa si ucraineana.

Vladimir Putin l-a criticat, de asemenea, pe liderul sovietic Nikita Hrusciov, afirmand ca acesta a cedat Crimeea Ucrainei fara sa tina seama de dorinta locuitorilor din regiune.