DISCUTII APRINSE la CSM pe marginea declaratiilor facute de BASESCU la adresa lui NITU

Sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a inceput joi cu discutii aprinse pe tema solicitarii judecatorului HORATIUS DUMBRAVA de a fi suplimentata ordinea de zi cu oportunitatea sesizarii Inspectiei Judiciare privind declaratiile fostului presedinte TRAIAN BASESCU la adresa procurorului general TIBERIU NITU.

Inainte de inceperea sedintei, HORATIUS DUMBRAVA a cerut suplimentarea ordinii de zi cu acest aspect, insa sefa Instantei Supreme, Livia Stanciu, s-a opus pe motiv ca membrii CSM trebuie sa cunoasca din timp continutul unui material care urmeaza sa fie discutat si votat.

“Nu am nimic impotriva daca doriti sa ne intrunim in cursul zilei de maine, din nou, in plenul CSM. (…) Cred ca se impune ca lucrurile scrise de colegul nostru sa fie lecturate, citite, analizate de fiecare dintre noi ca sa nu dam impresia, cum am vazut ca s-a mai spus in spatiul public despre diverse hotarari ale judecatorilor ca sunt doar confirmatori de acte de sesizare. Datorita acestui considerent, pozitia mea de astazi este, si nu numai de astazi, pozitia viitoare, de a ma opune solicitarilor de suplimentare a ordinii de zi atata timp cat intr-un interval rezonabil de timp nu ne sunt aduse la cunostinta aceste materiale pentru a ne prezenta un punct de vedere argumentat”, a afirmat LIVIA STANCIU.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU, un nou ATAC la adresa lui TIBERIU NITU: Nu mi-a spus la numire ca a TRAS in oameni la Revolutie 

In replica, HORATIUS DUMBRAVA s-a declarat surprins de pozitia presedintelui ICCJ, aratand ca afirmatia lui TRAIAN BASESCU suna foarte simplu si ca suplimentari de acest gen au fost facute si cu privire la alti politicieni.

“Eu nu cer sa avem punct de vedere, sa analizam propozitie cu propozitie ce a spus unul sau altul dintre politicieni, ci sa parcurgem acest traseu legal pe care il prevede art. 74 alin. 1 din Legea 317/2004. De altfel, Comisia Europeana a spus de multe ori si a si laudat anul acesta ca a crescut capacitatea de reactie a CSM, iar din acest punct de vedere cred ca am putea avea si noi o capacitate de reactie mai rapida la astfel de situatii oarecum jenante pentru justitie aduse de diversi”, a aratat HORATIUS DUMBRAVA.

Judecatorul ADRIAN BORDEA, fostul sef al CSM, a afirmat ca este bine ca membrii sa isi pastreze echilibrul si Consiliul sa aiba reactii eficiente, iar pe de alta parte trebuie sa aiba o pozitie mai transanta legata de toate afirmatiile facute in public in legatura cu actul de justitie. El a spus ca solicitarea lui HORATIUS DUMBRAVA trebuie supusa la vot.

“Mi se pare intr-adevar ca solicitarea este intemeiata, dar sub aspectul punerii pe ordinea de zi nu al punerii in orice conditii si votarii unor materiale pe care trebuie sa le citim cu doua — trei minute inainte”, a completat sefa ICCJ.

In discutii a intervenit si judecatorul MIRCEA ARON, care a sustinut ca au mai fost cereri de suplimentare a ordinii de zi in dimineata sedintei. “Nu am avut pana acum probleme deosebite. Daca ar fi nevoie sa mai stam sa ne gandim la chestiuni daca este nevoie sau nu, asta se rezolva dintr-o data. Nu este foarte greu sa lecturezi o jumatate de pagina si sa iti dai seama despre ce este vorba. (…) Eu nu cred ca trebuie sa fim nervosi in situatia de astazi si trebuie sa procedam ca de obicei. (…) Este foarte bine ca acela care simte nevoia sa spuna ceva intr-un plen, care simte nevoia sa suplimentam ordinea de zi, sa dam curs acestei propuneri, pentru ca nimeni nu este mai presus unul de altul aici”, a mentionat el.

Judecatorul NOREL POPESCU a subliniat ca, in calitate de magistrat si in principal de membru in CSM, are obligatia legala de a urmari declaratiile publice ale politicienilor care par a fi un atac la independenta justitiei. El a spus ca se primesc pe mail aceste declaratii din spatiul public, aratand ca declaratia lui Basescu din urma cu trei zile nu s-a oprit acolo, ci fostul sef al statului a continuat afirmatiile. “Cred ca ar fi nimerit ca astazi pe ordinea de zi sa se suplimenteze pentru ca IJ sa verifice nu numai declaratia din 16 martie, ci si pe cele din 17 martie si ulterioare, care par a fi totusi un atac la independenta”, a sustinut NOREL POPESCU.

CITESTE SI: TIBERIU NITU ii da REPLICA lui TRAIAN BASESCU: A sunat la biroul meu 

“Ce v-a impiedicat—, pentru ca spuneti ca obligatia membrilor este ca zilnic sa primeasca informatii si este corect de la Biroul de informare publica de la CSM—, daca declaratiile au fost facute, punctul de inceput, in urma cu trei zile, sa intocmiti un material, (…) sa il puneti la dispozitia celorlalti membri CSM, care pe langa activitatea din plen mai au alte zeci de activitati, (…) astfel incat din eleganta, din respect, sa ia cunostinta din timp de continutul unor astfel de materiale?”, a intrebat Stanciu, precizand totodata ca nu a cerut blocarea discutarii acestei situatii.

NOREL POPESCU a raspuns ca a crezut ca se vor opri aceste declaratii.

Presedintele CSM, MARIUS TUDOSE, a marturisit ca nu se astepta la o sedinta “furtunoasa” si ca luni, cand a citit materialul, a considerat ca este o chestiune de aparare a reputatiei si tine de atributul demnitatii persoanei respective si nu neaparat sa “sara CSM”. Tudose a adaugat ca aceasta problema cu suplimentarea poate fi decisa de fiecare, cum a fost si pana in acest moment.

El l-a intrebat pe procurorul general al Romaniei, TIBERIU NITU, daca are vreo pozitie si daca a considerat ca prin acele declaratii i-a afectat independenta. Seful Ministerului Public a cerut doar sa ii fie permis sa obtina discul cu inregistrarea sedintei.

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU anunta, la inceputul saptamanii, ca se va prezenta miercuri in fata procurorilor pentru a fi audiat in calitate de suspect in dosarul in care senatorul PSD GABRIELA FIREA il acuza de amenintare si santaj. “Am calitatea de suspect. Mi-au transmis o scrisoare prin care am aflat ca sunt suspect. E cam la fel cum e NITU (Tiberiu Nitu — n.r.), numai ca eu sunt suspect ca am facut o declaratie, iar Nitu e suspect ca a impuscat oameni la Revolutie, ca a tras procurorul general. Era in trupele de Securitate si el scrie in declaratia lui ca li s-a spus sa traga spre Dorobanti unde se miscau teroristi si el, probabil, ca a impuscat cativa teroristi, ce sa faca?”, a afirmat TRAIAN BASESCU.

Sursa foto: realitatea.net