Discutii despre eliminarea platii CASS de catre persoanele fara venituri, saptamanile viitoare

Discutia initiata miercuri in sedinta de Guvern in vederea modificarii prevederilor articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementeaza contributia la asigurarile de sanatate pentru persoanele fara venituri, in sensul eliminarii caracterului obligatoriu al acesteia, va avea rezultate in urmatoarele saptamani, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, citata de Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis miercuri , in prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contributiei la asigurarile de sanatate sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele sase luni, in cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, in cazul in care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.

Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament si publicat in Monitorul Oficial in data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza, lunar, contributia la asigurarile sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.

CITESTE SI: Din 2016, personale fara venituri, OBLIGATE sa achite contributia la sistemul public de sanatate

In viziunea ministrului Finantelor, Anca Dragu, masura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili.

“Ma gandesc, in special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decat salariul minim pe economie. In general, dorim sa evitam situatia in care costul colectarii unor taxe si impozite depaseste sumele incasate la bugetul general consolidat. Luam in calcul imbunatatiri ale Codului Fiscal si ale normelor metodologice aferente, in special pentru a veni in sprijinul contribuabililor si a eficientiza sistemul de colectare, fara majorarea taxelor si a impozitelor. Discutia initiata astazi va avea, cu siguranta, rezultate in urmatoarele saptamani’, a dat asigurari seful de la Finante.

Guvernul va face o analiza pana la sfarsitul acestei luni pentru a vedea daca se sustine din punct de vedere fiscal si constitutional articolul 180 din Codul fiscal, care se refera la obligativitatea tuturor persoanelor, inclusiv a celor care nu realizeaza venituri, de a plati contributia la asigurarile de sanatate, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-un briefing la Palatul Victoria.

“Vom face pana la sfarsitul lunii ianuarie — inceputul lunii februarie o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale. (…) Costurile de implementare, asa cum rezulta ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decat veniturile care ar rezulta, asa incat se pune la modul serios intrebarea daca se sustine din acest punct de vedere articolul”, a spus Dan Suciu.

 Sursa foto: ziuaveche