Discutii intre MERKEL si HOLLANDE privind criza refugiatilor si iesirea Marii Britanii din UE, duminica, la Strasbourg

Cancelarul federal german ANGELA MERKEL si presedintele francez FRANCOIS HOLLANDE vor evoca duminica, la Strasbourg (estul Frantei), mijloacele pentru a ‘resorbi’ afluxul de refugiati care sosesc in Europa via Grecia si Turcia, precum si negocierile in vederea evitarii unui ‘Brexit’, iesirea Marii Britanii din UE, au anuntat vineri surse diplomatice citate de AFP, citata de Agerpres.

Merkel si Hollande vor avea o intrevedere bilaterala la sfarsitul dupa-amiezii de duminica, la finalul careia vor participa la un dineu la invitatia presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, intr-un restaurant din Strasbourg.

Intrevederea, in spatele usilor inchise, se va desfasura cu cateva zile inaintea unui summit european ce va avea loc pe 18-19 februarie la Bruxelles.

CITESTE SI: HOLLANDE, dispus la negocieri pentru evitarea iesirii Regatului Unit din UE, dar cu limite

Liderii francez si german nu au prevazut sa faca declaratii nici la sosire, nici dupa dineul din restaurant, situat la cateva sute de metri de catedrala.

‘Hotarati sa apere Schengen’, Parisul si Berlinul vor studia solutiile pentru criza migratiei, solutii care trec prin centrele pentru primirea de refugiati (hotspots), expulzarea persoanelor in situatie ilegala, controalele de la frontiera greco-turca si o redistribuire a refugiatilor, a precizat aceeasi sursa.

Pentru Germania, unde pozitiile Angelei Merkel sunt puternic slabite politic, rezolvarea crizei refugiatilor este ‘o problema de supravietuire’, estimeaza, pentru AFP, un diplomat sub protectia anonimatului. In lipsa unor rezultate in saptamanile ce urmeaza, UE si in mod concret Berlinul s-ar putea pomeni in fata unei ‘presiuni politice foarte puternice’, subliniaza acesta.

Turcii vor trebui ‘sa faca partea lor de drum’, acceptand sa-i reprimeasca pe cei ce vor fi expulzati (din UE) si sa-si controleze mai bine frontierele. In ceea ce-i priveste pe greci, ei vor trebui sa-si formuleze cererile si sa puna in functiune o organizare ce va permite desfasurarea ‘tuturor mijloacelor necesare franceze, germane, europene’, pe care Parisul si Berlinul intentioneaza sa le mobilizeze.

CITESTE SI: UE a formulat o serie de propuneri pentru a evita un “BREXIT”. Reactia lui DAVID CAMERON

In ultimele zile, cele doua capitale si-au intetit contactele cu premierul grec Alexis Tsipras si cu Turcia, iar intrevederea de duminica va constitui o ocazie de a trage anumite concluzii.

In ceea ce priveste dosarul referendumului britanic, ‘nu exista diferente intre pozitia lui Hollande si cea a lui Merkel’, da asigurari Parisul. Seful statului francez exclude sa faca ‘noi concesii, noi deschideri, noi cereri’ pana la summitul de la Bruxelles.

Hollande, Merkel si Schulz s-au mai intalnit la Strasbourg in 30 ianuarie 2015, pentru un dineu informal, care la acea vreme a fost dominat in special de criza greaca.

 Sursa foto: ziare