Discutii intre OBAMA, CAMERON, HOLLANDE si MERKEL despre incetarea focului in Siria

Liderii francez, american, german si britanic au avut marti o convorbire telefonica asupra proiectului americano-rus de incetare a focului in Siria, a anuntat presedintele francez Francois Hollande la sosirea sa in Peru, informeaza AFP, citata de Agerpres. 

“O incetare a focului a fost anuntata, ea trebuie respectata in mod absolut si cu cat mai repede, cu atat mai bine”, a declarat seful statului francez presei dupa aceasta convorbire de aproape o ora.

Subliniind ca a sosit in Peru “intr-un context international deosebit de greu”, Hollande a afirmat ca presedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron si el insusi depun eforturi comune pentru “a permite tranzitia politica”.

“Presiunea trebuie exercitata asupra regimului sirian si sustinatorilor sai, in acest caz Rusia, pentru a pune capat bombardamentelor si ajutorul umanitar sa poata fi livrat, in special la Alep, oras martir”, a adaugat el.

“Este timpul, altfel refugiatii vor continua sa vina si va fi in Turcia o situatie umanitara absolut de nesuportat”, a subliniat el.

CITESTE SI: Acord privind incetarea focului in SIRIA intre SUA si RUSIA. ONU saluta acordul. Convorbire PUTIN – OBAMA. UPDATE

Intr-un comunicat, Palatul Elysee a declarat ca cei patru lideri “spera ca acordul privind incetarea ostilitatilor sa intre in vigoare cat mai curand posibil”.

De asemenea potrivit presedintiei franceze, ei “au indicat ca vor fi foarte atenti la respectarea angajamentelor luate la 11 februarie de Grupul international de sprijin pentru Siria, mai ales oprirea loviturilor Rusiei si ale regimului sirian asupra grupurilor opozitiei moderate si civililor”.

Regimul sirian si-a dat marti acordul pentru proiectul SUA-Rusia de incetare a focului in Siria prevazuta sa inceapa vineri la 22.00 GMT.

 Sursa foto: news.yahoo