DISPARE SPECTACOLUL CATUSELOR: Decizia apartine PARLAMENTULUI EUROPEAN

Spectacolul catuselor a ajuns la final! De acum persoanele incatusate nu vor mai aparea in fata camerelor de luat vederi. Decizia a fost luata de Parlamentul European si va fi aplicata tuturor statelor membre ale UE, informeaza postul B1 Tv.

Iar daca pana in prezent, Parchetele faceau publice numele persoanelor cercetate si infractiunile acestora, de acum acest lucru nu va mai fi posibil.

Directiva a fost adoptata in 27 ianuarie, iar prin ea se doreste intarirea prezumtiei de nevinovatie. De acum, autoritatile judiciare romane trebuie sa se abtina sa mai faca spectacol gratuit cu incatusarea persoanelor cercetate si defilarea acestora prin fata camerelor de luat vederi.

Pana in prezent, in Romania, persoanele cercetate, mai ales de DNA, erau scoase din sediul institutiei cu catuse la maini, ceea ce in opinia Parlamentului European este o incalcare a principiului care se refera la prezumtia de nevinovatie, deoarece in ochii opiniei publice persoana in cauza este vinovata, din moment ce procurorii au dispus retinerea si incatusarea acesteia. Fac exceptie insa cazurile in care exista motive de securitate sau cand exista riscul ca persoanele cercetate sa se raneasca ori sa distruga diverse bunuri.

Tot de acum, numele persoanelor cercetate si infractiunile detaliate retinute in sarcina acestora, nu vor mai fi facute publice de parchete. Directiva Parlamentului European arata ca prezentarea informatiilor judiciare trebuie sa se faca succint si fara nominalizarea niciunui aspect de vinovatie al persoanei cercetate.

Sursa foto: realitatea