Disputa intre doi candidati: SZILAGY il acuza de DISCRIMINARE pe FUNAR

Candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) la Presedintia Romaniei, Szilagy Zsolt, a anuntat luni ca a depus o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva lui Gheorghe Funar, inscris si el in cursa pentru Cotroceni, pe considerentul ca a facut afirmatii “jignitoare” la adresa sa si a comunitatii maghiare in cadrul unei dezbateri electorale.

Szilagy Zsolt a explicat, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca Gheorghe Funar l-a “atacat in mod irational” in cadrul unei dezbateri difuzate saptamana trecuta de postul national de radio, facand referire de mai multe ori la apartenenta sa etnica. Szilagy a mai spus ca Gheorghe Funar a avut si cu alte ocazii “porniri necontrolate”, insa considera ca in contextul campaniei pentru alegerile prezidentiale discursul atinge un “alt nivel”, prin urmare astfel de afirmatii nu pot trece nesanctionate.

CITESTE SI: CCR respinge cererea lui FUNAR de obligare a CANDIDATILOR sa declare daca au fost ofiteri acoperiti 

“In cadrul dezbaterii electorale difuzate in direct de postul de Radio Romania Actualitati, la sfarsitul emisiunii, dupa ce am indemnat electoratul sa ma voteze atat in limba romana, cat si maghiara, domnul Gheorghe Funar a intervenit si a afirmat ca in cazul in care va ajunge presedinte va interzice ca cineva sa foloseasca alta limba decat cea oficiala pe posturile publice de radio si televiziune. Prin aceasta afirmatie consider ca a fost discriminat fiecare cetatean roman de alta nationalitate decat cea romana, prin faptul ca se doreste interzicerea unui drept consfintit atat de Constitutia Romaniei, cat si in tratatele internationale ratificate si de Romania. (…)

CITESTE SI: ZSOLT SZILAGYI crede ca Master Planul de Transport “DISCRIMINEAZA” Transilvania

 

Consider ca aceasta afirmatie facuta in direct pe un post public de radio este foarte grava, are menirea de a induce un sentiment de insecuritate in randul populatiei apartinand minoritatilor nationale. (…) Astfel de afirmatii aduc atingere demnitatii umane tuturor persoanelor apartinand minoritatilor etnice si sunt sanctionate printre altele si de prevederile art. 15 din Ordonanta nr. 137/2000″, mentioneaza Szilagy Zsolt in documentul adresat CNCD.

Candidatul PPMT cere analizarea cazului si luarea masurilor legale care se impun.

Sursa foto: ziuanews.ro