Dispute intre LIBERALI si ZGONEA la votul pentru PENSIILE SUPLIMENTARE

Parlamentarii LIBERALI si presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul VALERIU ZGONEA, au avut marti, in plenul reunit, o disputa pe tema MODULUI DE VOT pentru cererea de reexaminare a sefului statului privind modificarea proiectului referitor la PENSIILE PARLAMENTARILOR.

Presedintele de sedinta Valeriu Zgonea a anuntat ca in cazul cererilor de reexaminare se voteaza, potrivit Regulamentului, proiectul de lege de adoptare a cererii de reexaminare si nu raportul comisiei de specialitate cu amendamente. Dupa ce s-a supus la vot, rezultatul a fost 300 de voturi pentru, doua voturi impotriva si opt abtineri, iar Zgonea a anuntat ca proiectul legii pentru adoptarea cererii de reexaminare a fost adoptat.

Liderul grupului PNL de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a cerut sa se mai dea un vot legii in ansamblu.

“in acest moment, dumneavoastra, domnul presedinte, incalcati Regulamentul. in conformitate cu actualul Regulament, procedurile spun ca cererea de reexaminare a presedintelui se transmite comisiilor, comisiile dezbat, au trei variante: admit fara niciun fel de modificari cererea de reexaminare, admit cu modificari sau resping. Noi suntem in faza de admitere cu modificari. Comisiile intocmesc raport, raportul se inainteaza plenului reunit si plenul voteaza raportul ca urmare a faptului ca sunt o serie de modificari la cererea de reexaminare. Dupa ce se voteaza raportul, se insusesc de catre plenul reunit aceste modificari, urmeaza votarea legii in ansamblu, ceea ce dvs refuzati sa faceti”, a afirmat Nicolaescu.

CITESTE SI: PARLAMENTARII SI-AU VOTAT PENSIILE SPECIALE

Valeriu Zgonea a explicat ca exista doua situatii in astfel de situatii: prima spune ca, in cazul in care sunt adoptate obiectii la comisii, partial sau in totalitate, asa cum este cazul de fata, se supune la vot legea de adoptare a cererii de reexaminare si nu raportul comisiei, dupa votarea in ansamblu, adica pe amendamente. A doua situatie, potrivit lui Zgonea, este in caz de respingere a solicitarilor presedintelui, cand se voteaza respingerea cererii de reexaminare, dupa care se voteaza legea in forma initiala, asa cum a fost adoptata de Parlament inainte de a pleca la seful statului.

Astfel, s-a mai supus o data la vot legea in ansamblu, iar rezultatul a fost: 287 de voturi pentru, un vot impotriva si cinci abtineri. La acest al doilea vot liberalii au spus ca nu vor participa, iar o parte din ei au iesit din sala.

Sursa foto: rfi