DNA: 101 TABLOURI care ar fi fost achizitionate de DARIUS VALCOV prin INTERPUSI au fost identificate in urma PERCHEZITIILOR. GALERIE FOTO

Anchetatorii au descoperit, in urma perchezitiilor domiciliare care au fost efectuate in sase locatii, un numar de 101 TABLOURI, pe care  fostul ministru al Finatelor, DARIUS VALCOV, le-ar fi achizitionat prin interpusi, se arata intr-un comunicat remis vineri presei de Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA au efectuat, ca urmare a incuviintarii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, perchezitii domiciliare in sase locatii situate in Bucuresti (o locatie), municipiul Slatina (patru locatii) si o localitate din judetul Olt, in scopul identificarii unor TABLOURI despre care exista indicii ca ar fi fost achizitionate, prin interpusi, de catre inculpatul VALCOV BOGDAN DARIUS, cu banii presupus obtinuti din comiterea infractiunilor pentru care se efectueaza cercetari, in respectiva cauza.

“Ca urmare a perchezitiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figureaza semnatura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Bancila etc. Exista date ca cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achizitionate de la case celebre de licitatii. A fost initiata procedura de identificare si certificare a tablourilor, la care participa o echipa de experti muzeografi si alti experti in domeniul artelor figurative. Dupa expertizare, tablourile urmeaza a fi predate in custodia unei institutii specializate in domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilitatii ca respectivele tablouri sa fie expuse, pana la finalizarea procesului penal si stabilirea situatiei lor juridice”, precizeaza DNA.

Anterior, procurorul-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor, declara ca majoritatea tablourilor ridicate de DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor DARIUS VALCOV fusesera achizitionate din strainatate, unele la licitatie.

“Majoritatea sunt achizitionate din afara teritoriului Romaniei. Proveninenta e stabilita in anumite limite. Unele sunt de la case de licitatie”, a declarat Nistor, chestionat de jurnalisti in legatura cu tablourile ridicate la perchezitiile efectuate in dosarul care il vizeaza pe sanatorul PSD DARIUS VALCOV.

DARIUS VALCOV a incercat sa mascheze mita primita cumparand peste 100 de tablouri de mare valoare. Procurorii au ajuns la concluzia ca DARIUS VALCOV nu era un mare cunoscator de arta, dar prin investitia facuta a identificat o posibilitate de a ascunde provenienta banilor cu care le-a achizitionat.

Potrivit anchetatorilor, tablourile au fost achizitionate de la doua case de licitatii din Bucuresti, cele mai multe de catre Lucian Susala, iar operele de arta urmau sa fie expuse spre vanzare intr-o galerie de arta pe care DARIUS VALCOV urma sa o deschida la Bucuresti. Surse din cadrul anchetei au declarat ca DARIUS VALCOV luase si in spatiu in Bucuresti si incepuse sa-l amenajeze, dar cercetarile procurorilor l-au determinat sa ascunda tablourile la patru persoane de incredere.

Aceste tablouri se adauga bunurilor gasite anterior intr-un seif si atribuite tot lui DARIUS VALCOV: 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur in greutate totala de trei kilograme, un tablou inscriptionat “Renoir”, un tablou inscriptionat “Jean Cocteau” si o pictura pe lemn inscriptionata “Aurel Acasandrei”.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis joi ca fostul ministru de Finante DARIUS VALCOV sa fie cercetat in arest la domiciliu, intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta.

Citeste si: TABLOURILE lui DARIUS VALCOV vor fi identificate si certificate

Citeste si: AVEREA LUI DARIUS VALCOV, cautata in CIMITIR

Sursa foto: antena3.ro, evz.ro