DNA a cerut incuviintarea URMARIRII PENALE fostului ministru ION ARITON in dosarul GALA BUTE. UPDATE

DNA  a solicitat Senatului sa incuviinteze inceperea URMARIRII PENALE fata de fostul ministru al Economiei, ION ARITON, in dosarul “GALA BUTE”, in care luni dimineata au avut loc PERCHEZITII in Bucuresti si patru judete.

UPDATE 12.12: CALIN POPESCU TARICEANU, presedintele Senatului, a confirmat primirea actelor. “Am primit documentatia si solicitarea DNA in cazul colegului ION ARITON, insa le-am trimis inapoi la Procuratura dintr-un motiv pur tehnic”, a declarat TARICEANU in urma cu putine momente.

“Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al PICCJ (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – n.red.) referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a URMARIRII PENALE fata de ION ARITON, membru al Senatului care, in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele, a indeplinit functia de ministru al Economiei”, anunta DNA intr-un comunicat de presa.

ION ARITON este acuzat de participatie improprie la ABUZ in SERVICIU si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

CITESTE SI: PERCHEZITII in BUCURESTI si 4 JUDETE in DOSARUL GALA BUTE. RUDEL OBREJA printre cei vizati. UPDATE 

In ceea ce priveste infractiunea de participatie impropie la ABUZ in SERVICIU, anchetatorii il suspecteaza pe senatorul PDL ca, in calitate de ministrul al Economiei, ar fi obligat zece firme sa sponsorizeze cu suma de peste 1,7 milioane de lei organizarea GALEI BUTE.

“In calitatea sa de ministru al Economiei, ARITON ION i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. si Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A.) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute”, se arata in documentul citat.

Procurorii anticoruptie au mai explicat ca, in conditiile in care evenimentul privat era organizat de firma cu capital privat S.C. Europlus Computers S.R.L., care a fost si beneficiarul real al sponsorizarilor, sponsorizarea galei de box era interzisa de Legea nr. 32/1994. Potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ mentionat, societatile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activitati de sponsorizare avand ca beneficiari societati comerciale cu capital privat.

CITESTE SI: DNA A SOLICITAT AVIZ pentru URMARIREA PENALA a ELENEI UDREA in dosarul GALA BUTE 

Desi beneficiarul real al sponsorizarilor a fost Europlus Computers – care detinea exclusivitatea organizarii si care a incasat toate veniturile galei -, a fost folosita Federatia Romana de Box (FRB) pentru a evita dispozitiile Legii nr. 32/1994. In acest context, suma totala de 1,7 milioane de lei care ar fi facut obiectul sponsorizarilor constituie prejudiciu pentru companiile de stat mentionate.

“Din probele administrate a rezultat ca sponsorizarile nu s-ar fi incheiat in lipsa interventiei ministrului, iar sumele ar fi ramas in patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat. Totodata, suma are natura unui folos nejustificat obtinut de OBREJA RUDEL, in conditiile in care sponsorizarea galei era interzisa de lege. Fondurile obtinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, in conditiile in care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate in patrimoniul administratorului Obreja Rudel”, se mai arata in documentul DNA.

In ceea ce priveste infractiunea de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit, anchetatorii il acuza pe ION ARITON ca s-a folosit de functiile detinute pentru a determina firmele respective sa sponsorizeze GALA BUTE. “Pentru a determina reprezentantii companiilor sa adopte conduita mentionata anterior, Ariton Ion si-a folosit autoritatea si influenta derivata din functiile de ministru al Economiei, senator si presedinte al filialei judetene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare (PDL – n.red.). Ministerul Economiei este o persoana juridica fara scop patrimonial, iar companiile respective se aflau in subordinea acestuia”, subliniaza invetsigatorii in ancheta.

Totodata, functia de conducere pe care o avea in PDL ii permitea lui ION ARITON influentarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat, acuza procurorii, care sustin ca “prin folosirea autoritatii si influentei, a urmarit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei in patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L”.

Ulterior, in urma solicitarii DNA, Parchetul General a cerut Senatului “declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de ION ARITON, fost ministru al Economiei si actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite”.

Sursa foto: adevarul.ro