DNA cere Senatului aviz pentru retinerea si arestarea ANCA DOINA TUDOR. Reactia senatoarei. UPDATE

Procurorul-sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a cerut joi sesizarea Senatului pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatoarei DOINA TUDOR, acuzata de complicitate la luare de mita, informeaza Agerpres.

UPDATE 21:19: Senatorul liberal DOINA TUDOR a declarat, joi seara ca isi va ruga colegii sa voteze “corect sau cum simt” si a respins acuzatiile aduse de DNA de complicitate la luare de mita in dosarul fostului vicepresedinte al ASF. 

“Am sa-i rog (pe senatori – n.r.) sa voteze corect sau cum simt dupa ce voi vorbi si au citit dosarul. Mi se pare ca e la latitudinea fiecaruia, eu nu pot sa oblig pe nimeni si nici nu cred ca am de ce sa ma umilesc sau sa ma milogesc pentru ca eu stiu ca sunt nevinovata, chiar nu am de ce”, a declarat senatorul.

De asemenea, Doina Tudor a spus ca se va prezenta in fata Senatului si ca “situatia dificila” prin care a trecut in perioada mentionata in dosar este cunoscuta de colegi pentru ca a fost intens mediatizata.

“Ma prezint in fata Senatului pentru ca este normal, n-am nimic de ascuns. Din pacate, aceeasi situatie personala dificila din perioada respectiva o stiu toti colegii mei intrucât era data pe toate posturile tv si radio si ziare cu poze. La fel cu stiam eu, stiau si colegii mei, ca este exact acea perioada la care se face referire. Mi se pare aberant ca cineva sa poata sa ia in considerare ca in perioada respectiva asa ceva, când eu eram cu un divort, in certuri, sotul meu plecase de acasa. In perioada care e mentionata acolo eu am lipsit din tara”, a spus Doian Tudor.

Senatorul a mai spus ca a aflat “cu stupoare” din comunicatul DNA ca se va cere retinerea si arestarea sa. “Am fost acolo in fata procurorului si mi-a prezentat hârtiile cu calitatea de suspect”, a sustinut ea.

 Stire initiala

Ea este anchetata in dosarul in care fostul sau sot, Daniel George Tudor, a fost retinut pentru luare de mita, la data faptei presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ulterior vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

“In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatoarei Doina Anca Tudor, in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de luare de mita”, se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

DNA precizeaza ca, in perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat in mod direct pe Daniel Tudor sa primeasca suma de 200.000 de euro (din suma totala de 300.000 de euro primita de acesta), pentru ca acesta, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sa favorizeze o firma de asigurari care facuse obiectul unor activitati de control.

“In urma sumelor remise cu titlu de mita, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat in totalitate constatarile controlului respectiv (care atentiona asupra gradului de risc ridicat al societatii) si a impus remedierea unor deficiente minore si nesemnificative in raport cu situatia financiara precara a societatii”, sustin procurorii.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA, precum si copii ale dosarului de urmarire penala.

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Ovidiu Marian, la data faptei secretar general al Senatului, cu privire la savârsirea infractiunii de trafic de influenta.

Daniel Tudor urmeaza sa fie prezentat, vineri, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de luare a masurii arestului preventiv pentru 30 de zile, iar Ovidiu Marian va fi prezentat cu propunere de luare a masurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, in perioada martie — mai 2013, in contextul efectuarii unui control la o societate de asigurari, Daniel Tudor, in calitate de presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ulterior vicepresedinte al ASF, a primit de la administratorul firmei respective, denuntator in cauza, prin intermediul lui Ovidiu Marian, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul verificarilor sa fie unul favorabil omului de afaceri.

“De precizat este faptul ca initial, inculpatul Tudor a pretins de la omul de afaceri, prin acelasi intermediar, suma de 3 milioane de euro”, au mai retinut anchetatorii.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea SRI.

 Sursa foto: gandul