DNA a emis mandat de aducere pe numele deputatului Gheorghe Coman

Directia Nationala Anticoruptie asteapta sa primeasca avizul dat de Plenul Camerei Deputatilor privind arestarea preventiva a lui Gheorghe Coman si a emis mandat de aducere pe numele deputatului, care urmeaza sa fie audiat, vineri, la sediul central al DNA, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii anticoruptie nu vor dispune retinerea lui Gheorghe Coman, mandatul de aducere vizand strict audierea deputatului, au declarat pentru Mediafax sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, dupa ce instanta suprema va primi propunerea de arestare preventiva a deputatului Gheorghe Coman, ICCJ va trebui sa il citeze, conform procedurii, dupa care va solutiona cauza.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, vineri, prin vot secret cu bile, solicitarea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Gheorghe Coman, fiind intrunite 190 de voturi in favoarea solicitarii procurorilor.

La sedinta de plen, Gheoghe Coman nu a fost prezent pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a trimis saptamana trecuta presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PC Gheorghe Coman, intr-un dosar penal instrumentat de DNA.

DNA arata, intr-un comunicat, ca deputatul a fost prins in 19 decembrie, dupa ce a fugit cu masina la momentul flagrantului. Gheorghe Coman a fost dus atunci la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti, unde a stat peste trei ore.

“Ulterior, procurorul sef al DNA, doamna Laura Codruta Kövesi a transmis catre PICCJ cererea si referatul, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, preciza DNA, intr-un comunicat de presa.

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care s-a solicitat incuviintarea arestarii lui Gheorghe Coman, deputatul si-a stabilit un cerc relational format din persoane care ocupau functii de conducere in cadrul autoritatilor si institutiilor publice atat la nivel central, cat si la nivel local, printre demnitari si lideri politici.

Procurorii au aratat ca deputatul Gheorghe Coman intermedia prin aceste persoane rezolvarea, in afara cadrului legal, a unor interese private vizand, in principal, sprijinul politic pentru accesul in functii publice importante.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman facea aceste lucruri in schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia intalnirilor de lucru organizate in cadrul formatiunii politice judetene pe care o conducea, angajarea intr-o functie publica de conducere a presedintelui executiv al Organizatiei Judetene Buzau a Partidului Conservator, interventia la o echipa de control constituita din angajati ai DSVSA Buzau in sensul de a favoriza o societate comerciala verificata, administrata de un consilier al Partidului Conservator.

Intr-o discutie telefonica din 3 noiembrie, interceptata de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre functia de director adjunct la DSV, care, in urma unor “intelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.

In discutiile telefonice interceptate de anchetatori apar si numele ministrului Agriculturii, presedintele PC Daniel Constantin, al consilierului personal al acestuia, al presedintelui ANSVSA, al secretarului de stat in Ministerul Muncii, al presedintelui ANFP, al directorului APIA Buzau, al presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar in martie s-a mutat la PC. El a fost ales presedinte PC Buzau saptamana trecuta.
Conducerea PC a hotarat suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, pana la clarificarea situatiei acestuia in justitie.