DNA a publicat referatul in cazul presedintelui CJ Cluj, Horea UIOREANU

Procurorii anticoruptie au publicat, sambata, referatul in cazul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cluj, HOREA UIOREANU, cercetat intr-un dosar care priveste mai multe infractiuni de luare de mita.

Astfel, presedintele Consiliului Judetean Cluj a instituit, pentru acordarea de contracte sau finantari ale contractelor in curs, regula “intoarcerii” catre sine a unui comision de 10-15% din suma finantata de la bugetul judetului, se arata in referatul DNA citat de Agerpres.

Conform documentului, HOREA UIOREANU si-a construit in jurul sau un grup de interese in care a cooptat oameni de afaceri importanti, reprezentanti ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau consilieri judeteni, pentru a directiona resursele bugetare astfel incat fiecare din cei cooptati sa aiba parte de profituri ilicite.

Citeste si: HOREA UIOREANU, ARESTAT pentru 30 zile!

“Pentru acordarea de contracte sau finantari ale contractelor in curs, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a instituit regula ‘intoarcerii’ catre sine a unui comision de 10-15% din suma finantata de la bugetul judetului. De-a lungul mandatului sau, acesta si-a perfectionat sistemul de alocare a banilor, conditionand anterior aprobarii bugetului anual, finantarea proiectelor/contractelor doar in situatia in care beneficiarii (indiferent daca acestia erau edili din comunele judetului sau reprezentanti ai unor societati comerciale) acceptau intoarcerea comisionului de 10-15%, practic mita ce urma a fi incasata de edilul judetului, plata ce urma a fi realizata la momentul alocarii bugetare”, se arata in referatul DNA.

In declaratia de avere postata pe site-ul Consiliului Judetean Cluj, HOREA UIOREANU a mentionat pentru anul 2012 venituri medii lunare in suma de 6.213 lei, iar probatiunea realizata de DNA a stabilit ca, in realitate, presedintele CJ Cluj realizeaza cheltuieli de peste 20.000 de lei lunar, resursele financiare ascunse constituind in realitate foloasele faptelor de coruptie in care este implicat.

Citeste si: ANCHETA CJ CLUJ: Mariana Ratiu, sefa Directiei Investitii la CJ Cluj, audiata la DNA

Referatul DNA mai arata ca investigatiile penale au vizat modul in care presedintele Consiliului Judetean Cluj, dupa preluarea functiei elective in iunie 2012, si-a construit in jurul sau un grup de interese in care a cooptat oameni de afaceri importanti, reprezentanti ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri judeteni, pentru ca, in urmarirea intereselor de grup, exclusiv financiare, sa directioneze resursele bugetare de o maniera in care fiecare din cei cooptati in grupul constituit in jurul presedintelui CJ Cluj sa aiba parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finantarilor bugetare catre societatile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparentei si concurentei loiale, “scopul unic fiind acela de a obtine foloase materiale necuvenite”.

“Practic, odata ce a ajuns la conducerea institutiei publice, Uioreanu Horea Dorin a inteles ca orice alocare bugetara din partea CJ Cluj se poate constitui intr-o sursa de venit ilicit, sens in care a profitat in interes personal fara nicio rezerva”, se mai arata in referatul DNA.

HOREA UIOREANU a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru coruptie, in urma unei hotarari pronuntate joi de Curtea de Apel Cluj. De asemenea, au fost arestati preventiv pentru aceeasi durata si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, cercetati in acelasi dosar.