DNA a sesizat CSM in legatura cu declaratiile lui RADU MAZARE despre procurori

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), LAURA CODRUTA KOVESI, a sesizat, marti, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la afirmatiile lui RADU MAZARE despre DNA, considerand ca acestea sunt “denigratoare” şi “aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Astfel, potrivit sursei citate, Kovesi a sesizat marti, “in temeiul dispozitiilor art. 75 alin.1 din Legea nr. 303/2004, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii in vederea efectuarii de verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei sistemului judiciar”.

“In sustinerea solicitarii, s-a tinut cont de jurisprudenta constanta a Consiliului Superior al Magistraturii care in situatii similare, a dat curs solicitarilor formulate in temeiul dispozitiilor  art. 75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, ori s-a sesizat din oficiu in temeiul dispozitiilor art. 30  din acelasi act normativ”, se spune in comunicat.

Citeste si: RADU MAZARE afla in Vinerea Mare daca va fi cercetat in libertate. Uite unde vrea sa mearga la Inviere!

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat ca afirmatiile emise in spatiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acrediteaza ideea ca dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afecteaza imaginea sistemului judiciar.

In comunicat sunt redate si unele dintre declaratiile facute de RADU MAZARE, in perioada 9-10 aprilie, care au fost preluate de mai multe publicatii de presa:

(…)“Presiunile politice pe care le face DNA in toata tara şi in mod special in Constanta sunt facute la ordin. Eu nu vreau raul nimanui şi cand nu o sa mai fie preşedintele Basescu nu o sa discut niciodata ca sa-mi plateasca. Fiecare va plati in fata lui Dumnezeu“, a spus Mazare.

(…)”Primarul Constanței, RADU MAZARE, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, in urma unei decizii a instanței supreme, a acuzat la iesirea din arestul Poliției Capitalei ca este o victima a procurorilor DNA si s-a plans de condițiile de detenție. Edilul a spus ca va pune in discuția partidului faptul ca procurorii care nu isi intemeiaza suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizați”(…).

 “In legatura cu faptele retinute in sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presa, continutul afirmatiilor si limbajul folosit exced cadrului constitutional si procesual, privind exercitarea dreptului la aparare si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia”, se mai arata in comunicatul de presa.

De asemenea, in text se mentioneaza ca RADU MAZARE a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la data de 8 aprilie, in sarcina acestuia retinandu-se savarsirea infractiunii de luare de mita.

“In acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea si dispunerea masurilor legale, tinand seama ca, prin declaratii de acest gen se creeaza un potential de deteriorare a imaginii magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului”, se mai arata in comunicat.