PARCHETUL va trimite DOSARUL VOTULUI din DIASPORA la DNA. Procurorii au cerut date de la AEP. UPDATE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au solicitat DOSARUL VOTULUI din DIASPORA de la Parchetul General avand indicii asupra unor fapte de CORUPTIE, informeaza postul B1 Tv

UPDATE 13.58: Site-ul stiripesurse.ro informeaza ca procurorii anticoruptie au solicitat date despre acest dosar inca dinaintea solicitarii oficiale facuta pe adresa Parchetului General. DNA a cerut informatii si documente legate de votul romanilor din DIASPORA la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

“Ne-au solicitat documente. Am primit solicitari de documente si de la Parchet (n.r. Parchetul General) si de la DNA pe Diaspora”, a declarat miercuri Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), pentru sursa citata.

UPDATE 13.20: PARCHETUL GENERAL a aprobat predarea DOSARULUI VOTULUI din DIASPORA catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

“In dosarul avand ca obiect modul de organizare si desfasurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 297 Cod penal (abuzul in serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenta in serviciu) si art. 385 Cod penal (impiedicarea exercitarii drepturilor electorale).

Sectia de urmarire penala si criminalistica a efectuat acte de urmarire penala constand in obtinerea de la Biroul Electoral Central si Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.

La data de 4 decembrie 2014, constatand ca faptele cu privire la care s-a inceput urmarirea penala sunt susceptibile de a fi incadrate si in dispozitiile art. 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, norme care atrag competenta de investigare a Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus declinarea cauzei in favoarea acestei structuri”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

 Stire initiala

Surse citate de postul Realitatea TV sustin ca Parchetul General va preda cel mai probabil dosarul votului din Diaspora catre procurorii DNA pentru ca acestia sa continue ancheta.

In prezent a fost inceputa urmarirea penala IN REM  in acest dosar, fara a fi invinuite persoane. Solicitarea DNA de a prelua dosarul ar indica faptul ca pe langa viciile de organizare, in dosar s-ar regasi si fapte de coruptie care au dus la impiedicarea romanilor din Diaspora sa voteze.

Solicitarea DNA a fost trimisa Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In cazul in care va fi admisa de procurorul general al PICCJ, intreg dosarul, cu toate actele procedurale efectuate pana acum, va ajunge la DNA.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, prin conexarea a sase dosare penale care vizeaza plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului.

Faptele sesizate in respectivele plangeri sunt abuzul in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, potrivit PICCJ.

“Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, inceperea urmaririi penale cu privire la fapta, sesizarile formulate vizand persoane cu diferite functii sau functionari din cadrul institutiilor cu rol decident in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor”, a aratat Parchetul instantei supreme.

CITESTE SI: UPDATE: PARCHETUL GENERAL a inceput URMARIREA PENALA in cazul votului din DIASPORA 

Precizarile au fost facute dupa ce procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a vorbit despre acest dosar.

“S-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta si s-au solicitat relatii la alte autoritati. Ancheta se va desfasura in continuare (…) cu privire la fapta de impiedicare a exercitarii dreptului la vot, prevazut de articolul 385 din Codul penal”, a spus Nitu.

Conform Codului penal, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Nitu a precizat ca au fost primite multe sesizari referitoare la problemele de la votul din diaspora. El nu a putut spune cate plangeri in acest sens exista, insa a precizat ca sunt venite sesizari si din diaspora, prin intermediul postei electronice.

“Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor, a celor care, in opinia petitionarilor, au avut atributia de a organiza alegerile. Unele sunt venite din partea diferitelor institutii, dar cele mai multe sunt venite din partea persoanelor. Pe e-mail sunt cele mai multe trimise, la care sunt anexate plangeri”, a spus procurorul general.

Pe de alta parte, referitor la posibilitatea de infiintare a altor sectii de votare in strainatate, Nitu a afirmat ca, din punct de vedere legal, procurorul de caz este cel care va aprecia daca a fost incalcata legea sau nu.

Presedintele ales Klaus Iohannis a postat, in 29 noiembrie, pe Facebook, un mesaj in care s-a referit la votul din diaspora, mentionand ca asteapta “cu maxim interes” ca Parchetul sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile cetatenilor si asteapta “cat mai curand” rezultatul investigatiei

“Dupa aproape doua saptamani de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini imi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt si astazi miscat de uimitorul val al schimbarii la care romanii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de alta parte, sunt revoltat ca cei care i-au impiedicat pe romani sa-si exercite un drept fundamental sunt inca in functii”, se arata in mesajul de pe Facebook al lui Klaus Iohannis, alaturat fiind postate o fotografie din ziua votului in diaspora, precum si un filmulet realizat la o sectie de votare, la Londra.

CITESTE SI: IOHANNIS: Sunt revoltat ca aceia care si-au batut joc de ROMANII din Diaspora mai sunt in functii 

“De asemenea, astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din Diaspora”, mai arata Iohannis.

Potrivit presedintelui ales, “Romania normala nu este doar despre viitor, ci si despre trecut, despre cum cei care au incercat sa abata societatea noastra pe drumuri atat de gresite sunt trasi la raspundere”.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca “om de onoare”, “intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile”.

Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC “nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens”. Potrivit lui Melescanu, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.

Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.

 Sursa foto: realitatea.net