Judecatoarea GEANINA TERCEANU si fratii IOAN si VICTOR BECALI, ARESTATI PREVENTIV. UPDATE

Procurorii DNA cer ARESTAREA JUDECATOAREI GEANINA TERCEANU si a lui IOAN si VICTOR BECALI, in dosarul in care cei doi oameni de fotbal, impreuna cu CRISTIAN BORCEA, sunt acuzati ca i-au dat magistratului 220.000 de euro pentru a da o SOLUTIE DE ACHITARE in DOSARUL TRANSFERURILOR de fotbalisti, relateaza Gamdul.

UPDATE 19:42: Curtea de Apel a decis vineri seara arestarea preventiva pentru 30 de zile a judecatoarei Geanina Terceanu si a fratilor Ioan si Victor Becali, informeaza Digi24. Judecatoarea a fost retinuta joi de procurorii DNA dupa ce ar fi primit 220.000 de euro mita, in perioada 2009 – 2012, de la fratii Becali, pentru a-i achita pe cei 8 oameni de fotbal inculpati si ulterior condamnati in dosarul Transferurilor.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata. Geanina Terceanu va fi insa dusa in arestul Politiei Capitalei

Amintim ca Victor si Ioan Becali, condamnati in dosarul Transferurilor, sunt incarcerati la Penitenciarul Poarta Alba.

Stire initiala

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au retinut-o, joi, pe GEANINA TERCEANU, judecator la Tribunalul Bucuresti, pentru luare de mita si au pus in miscare actiunea penala fata de Ioan si Victor Becali, impresari sportivi la data faptei, pentru dare de mita.

GEANINA TERCEANU, IOAN si VICTOR BECALI vor fi dusi, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide daca admite propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor trei, pentru 30 de zile. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat, joi, perchezitia, retinerea, arestul la domiciliu si arestarea preventiva a Geaninei Terceanu.

Judecatorul GEANINA TERCEANU este in Arestul Politiei Capitalei de joi seara, cand a fost retinuta de procurorii DNA. Ioan si Victor Becali, care executa pedepsele primite in dosarul transferurilor de jucatori, sunt tot in Arestul Capitalei, unde au fost adusi miercuri, din Penitenciarul Poarta Alba, la solicitarea procurorilor DNA care instrumenteaza noul dosar.

CITESTE SI: DOSARUL TRANSFERURILOR: JUDECATOAREA GEANINA TERCEANU, IOAN SI VICTOR BECALI, PREZENTATI LA CAB PENTRU ARESTARE PREVENTIVA. UPDATE

In acelasi dosar, procurorii au dispus urmarirea penala in continuare, pentru dare de mita, a lui Cristian Borcea, presedinte executiv al Clubului de fotbal “Dinamo” la data faptei. Borcea a fost dus joi la DNA, impreuna cu fratii IOAN si VICTOR BECALI. Dosarul de la DNA a fost constituit in urma unui denunt, au declarat pentru Mediafax sursele judiciare, care au precizat ca Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocati.

Potrivit procurorilor, in 24 februarie 2009, judecatorului GEANINA TERCEANU, de la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalisti, cauza in care Ioan Becali, Victor Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti cinci oameni de fotbal, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala. In 3 aprilie 2012, GEANINA TERCEANU a dispus achitarea tuturor celor opt inculpatii trimisi in judecata in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecatorul a dispus achitare pentru toate infractiunile retinute in sarcina celor opt oameni de fotbal, in temeiul dispozitiilor articolului 10 litera a din Codul de procedura penala din anul 1968, respectiv pentru ca “fapta nu exista”. In urma investigatiilor, procurorii DNA au stabilit ca, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare, GEANINA TERCEANU a primit de la inculpatii Ioan si Victor Becali si de la suspectul Cristian Borcea, in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro, incepand din aprilie 2009 si pana in mai 2012.

“Sumele de bani primite cu titlu de mita au fost remise magistratului de catre cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, in diferite locatii din Bucuresti si judetule Ilfov si Ialomita. In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus au fost folositi de inculpata Terceanu Geanina la achizitionarea unei locuinte”, sustin procurorii.

In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de GEANINA TERCEANU a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

CITESTE SI: CRISTI BORCEA, IOAN SI VICTOR BECALI, AUDIATI LA DNA

In urma rejudecarii, tot la Curtea de Apel Bucuresti, toti inculpatii au primit, in martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali – cate sase ani si patru luni, Victor Becali – patru ani si opt luni, Gheorghe Copos – trei ani si opt luni, Mihai Stoica – trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu – cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu – trei ani, o luna si zece zile.

Judecatoarea GEANINA TERCEANU motiva decizia de achitare din 3 aprilie 2012 prin faptul ca DNA nu a probat ca banii din conturile inculpatilor din dosarul transferurilor fotbalistilor proveneau din sumele “diferenta de transfer”, aratand ca nu s-a dovedit caracterul ilegal al veniturilor celor opt oameni de fotbal.

Referitor la modul de rulare a banilor, respectiv prin firme off-shore, prezentat de procurorii anticoruptie in rechizitoriu, judecatorul GEANINA TERCEANU arata ca derularea unor tranzactii comerciale prin firme off-shore nu reprezinta o ilegalitate, explicand in detaliu motivele pentru care unele companii apeleaza la astfel de practici.

“Pe de alta parte, cluburile straine cu care se incheiau contractele de transfer au acceptat sa se efectueze plati catre firmele intermediare (…). In plus, referitor la derularea activitatilor din firma off-shore de catre societatile o.e., parti in memorandum, aceste activitati reprezinta o realitate de necontestat in peisajul international. Paradisurile fiscale au existat si vor exista, fiind o consecinta a sistemului fiscal, reprezentat de o impunere fiscala excesiva. Scopul paradisurilor fiscale il constituie atragerea de investitori straini care, beneficiind de facilitatile acordate de aceste state, vor investi resurse financiare imense in anumite afaceri ce vor aduce beneficii substantiale la nivelul tarii, asigurandu-le, astfel, dezvoltatrea. Motivul pentru care au aparut si s-au dezvoltat paradisurile fiscale este cel al necesitatii sigurantei banilor dobanditi si in principal evitarea taxarii excesive a profitului. Acesti factori au dus la aparitia jurisdictiilor off-shore a caror legislatie si organizare ofera reale avantaje pentru investitor. O societate off-shore este acelasi lucru cu o firma interna, doar ca societatea off-shore nu este impovarata de impozite excesive, poate fi inmatriculata mai rapid si este mai usor de administrat. In consecinta, o soceitate off-shore poate fi detinuta si folosita in mod perfect legal”, explica judecatoarea.
Prin aceeasi decizie, judecatorul GEANINA TERCEANU dispunea si ridicarea sechestul asigurator pe conturile cluburilor FC Dinamo, Rapid, Otelul Galati si Gloria Bistrita, precum si pe cele ale fratilor Ioan si Victor Becali.

Procesul de la Tribunalul Bucuresti a avut 39 de termene si s-a incheiat dupa trei ani si doua luni.

In rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 – 2005.

Sursa foto: Gandul