DNA cere de la Senat DATE SUPLIMENTARE in cazul ALESILOR PENALI. TARICEANU – Nu mi se pare contrar legii. UPDATE

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a solicitat presedintelui Senatului toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in anii 2014 si 2015.

UPDATE 22:07: Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a vorbit miercuri la postul B1 TV despre documentele cerute de DNA in cazul alesilor care au probleme penale. Seful Senatului a afirmat ca desi in mandatul sau nu a mai exsita o astfel de cerere din partea procurorilor anticoruptie, solicitarea nu incalca legea, iar Senatul va raspunde acesteia.

Nu mi se pare nimic contrar legii. Cred ca pentru bunul mers al justitiei, obligatia noastra este sa dam acest documente, mai ales ca ele sunt deja publice. Cea mai mare parte din ele cred ca se gasesc deja pe site-ul Senatului. Cred ca ar fi putut sa fie consultate, dar daca ni se cere ca aceste documente sa fie furnizate oficial; Senatul nu are absolut nimic impotriva. Am discutat astazi (miercuri – n .r.) acest lucru in sedinta Biroului Permanent si cand formularea solicitarii va fi in conformitate cu modul de comunicare institutional, vom da curs acestei solicitari”, a spus Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat ce tipuri de documente pot ajunge la DNA, presedintele Senatului a raspuns: ”In esenta, pornind in ordine cronologica, este solicitarea pe care am primit-o din partea ministrului Justitiei, care la randul lui a dat curs solicitarii PICCJ, de a incuviinta arestarea unui senator(…)Toate documentele sunt publice. in ceea ce priveste opiniile politice, inclusiv cele afisate prin vot, ele nu pot sa faca obiectul unei cercetari penale. Asa cum se stie exista o imunitate a parlamentarilor pentru opiniile si declaratiile politice. indata ce aceasta solicitare, din punct de vedere formal isi va fi indeplinit conditiile, ea va fi data Comisiei Juridice care o analizeaaza si vine cu o propunere. Aceasta propunere este supusa din nou aprobarii Biroului permanent al Senatului”.

Procurorii au cerut miercuri toate inscrisurile intocmite dupa cererea de arestare a lui Dan Sova, dar si pentru toate cererile trimise de DNA pentru urmarire penala si arestare preventiva pentru senatori, in perioada 2014-2015

UPDATE 14.47: CALIN POPESCU TARICEANU a declarat la sfarsitul sedintei Biroului Permanent al Senatului ca s-a decis sa fie sesizat ministrulu Justitiei pentru ca cererile sa fie transmise de acesta. “Sunt doua aspecte, unul de fond si unul de forma. In problema de fond nu exista niciun fel de retinere, sunt decizii si documente publice, nu sunt secrete, ele vor fi transmise de indata ce, si acum trec la partea a doua, chestiunea de forma, institutionala, comunicarea va fi facuta conform regulilor institutionale care trebuie sa functioneze intre Senat si Parlament si Justitie. Prin urmare, cererea trebuie sa fie adresata de ministrul Justitiei, ca urmare a solicitarii facute de DNA, asa cum s-a procedat si in alte cazuri, si de aceea Biroul Permanent a hotarat sa sesizam ministrul Justitiei caruia sa-i solicitam ca solicitarea in speta sa fie facuta conform regulilor procedurale, dar, repet, pe fond solicitarea este fara indoiala in atentia noastra si i se va da curs cu toata promtitudinea de indata ce vom fi sesizati procedural corect”, a spus Tariceanu.   

Presedintele Senatului a mai arata ca in solicitari nu sunt precizate documentele care sunt cerute, dar ca vor fi puse la dispozitia procurorilor hotararile Biroului Permanent, dezbaterile care au avut loc in Comisia juridica, precum si propunerile acesteia care au fost transmise plenului si su fost incluse pe ordinea de zi, hotararile adoptate de plen in aceasta materie si stenogramele din Comisia juridica.

“Ni s-a cerut sa punem la dispozitie toate documentele pe care le avem si le punem la dispozitie toate documentele pe care le avem”, a spus Tariceanu.

UPDATE 14.24: Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a afirmat ca DNA nu a respectat procedura in privinta celor doua solicitari. Astfel, Tariceanu asteapta solicitarea de la Ministerul Justitiei.

UPDATE 13.58: Referitor la prima solicitare a DNA, vicepresedintele social-democrat al Senatului, IOAN CHELARU, a precizat ca Biroul permanent va analiza cererea in sedinta de miercuri si ca, cel mai probabil, va fi sesizata Comisia juridica care va decide care sunt documentele ce urmeaza a fi transmise DNA.

“Noi am primit doua scrisori in care un procuror din DNA ne cere sa ii trimitem, in dosarul 122, dosarul domnului Sova, datele, inscrisurile si discutiile care au avut loc. Vom hotari acum in Biroul Permanent procedura. Dupa parerea mea, procedura este urmatoarea — transmitem cererile Comisiei juridice, care le va analiza, va da un raspuns si va spune daca se trimit sau nu sau ce anume se trimite. Nu sunt lucruri secrete deloc”, a spus Chelaru inainte de sedinta Biroului permanent al Senatului.

Chelaru a adaugat ca este posibil ca DNA sa solicite “toate inscrisurile legate de dosarul 122, inclusiv de votul din 25 martie, (…) probabil discutiile din Comisie, luarile de cuvant”.

Totodata, Chelaru a subliniat faptul ca, in opinia sa, DNA nu a respectat procedura, “in sensul ca corespondenta trebuia facuta prin Parchetul General si prin Ministerul de Justitie”.

UPDATE 13.31: Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a calificat cererile procurorilor ca fiind “inedite”. “Asa cum e normal in astfel de cazuri, o astfel de solicitare intra in discutia Biroului Permanent, probabil ca acesta va cere un punct de vedere Comisiei Juridice si vom trata in mod oficial si procedural aceasta solicitare. Este o solicitare inedita, dar, in spiritul colaborarii inter-institutionale, nu exita niciun fel de opreliste din punctul meu de vedere”, a spus Tariceanu.

El a mai aratat ca nu poate trimite un raspuns oficial DNA in cazul DAN SOVA pana cand nu va aparea motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pe aceasta tema.

Totodata, printr-o alta cerere, DNA solicita documentele in cazul senatorului DAN SOVA.

Prima cerere adresata Senatului vine din partea Ministerului Pubic, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie si este adresata presedintelui Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, avand data de 14 aprilie 2015.

Cererea a fost inregistrata la Biroul Permanent al Senatului.

”In vederea documentarii dosarului cu nr 122/P2012 ( dosarul senatorului Dan Sova – n.r.), va solicitam sa ne comunicati, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei, in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor Directiei Nationale Anticoruptie pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015”, se spune in document.

Ce de-a doua cerere solicita Senatului sa comunice, in cel mai scurt timp, toate inscrisurile intocmite de aceasta Camera, ca urmare a cererii Directiei Nationale Anticoruptie, din data de 13 martie 2015, adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului DAN SOVA, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul nr. 122/2012.

Cea de-a doua cerere este trimisa cu data de 9 aprilie si este semnata, de asemenea, de procurorul-sef de sectie Constantin Claudiu Dumitrescu si de procurorul Uncheselu Jean.