DNA cere mandat de extradare pentru NICUSOR CONSTANTINESCU

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut, vineri, mandat de extradare pentru presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, aflat in Statele Unite. Instanta a cerut Ministerului Justitiei in cazul lui Nicusor Constantinescu, dat in urmarire internationala prin Interpol, sa il localizeze, ulterior sa informeze autoritatile din tara in care se afla, iar mai apoi sa fie adus in Romania, avand in vedere ca pe numele lui exista un mandat de arestare, emis in lipsa.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta s-ar afla in Statele Unite ale Americii, unde se presupune ca ar efectua un tratament in urma unei operatii de cancer la prostata.

Averea lui Nicusor Constantinescu, pusa la adapost Nicusor Constantinescu este cercetata sub control judiciar ca urmare a unei decizii definitive date de Curtea de Apel Bucuresti la sfarsitul lunii martie.

Ca urmare a acestei sentinte, presedintele CJ Constanta a formulat mai multe cereri succesive prin care a cerut sa fie lasat sa mearga in Statele Unite ale Americii pentru a fi supus unei interventii chirurgicale, avand in vedere afectiunea severa de care sufera, cereri admise prin ordonantele din 3 aprilie 2014, 23 aprilie 2014, 16 mai 2014 si 20 mai 2014, prin care i s-a incuviintat parasirea teritoriului Romaniei pana la data de 05.06.2014.

Constantinescu este cercetat si in alte doua dosare penale, pentru infractiuni similare. Unul a fost trimis spre judecare de procurorii din Constanta, iar altul se afla in curs de instrumentare la acelasi serviciu.     intr-un alt dosar, pe 25 aprilie, presedintele Consiliului Judetean Constanta a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu in forma continuata, el fiind acuzat ca, in perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.  

Conform rechizitoriului intocmit in acest dosar, in raport de functia publica detinuta, Nicusor Constantinescu nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii, informeaza DNA.   De asemenea, a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale, precum si pagube acestei institutii.