DNA cere Parlamentului avizarea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu! Reacția președintelui Senatului

DNA cere Parlamentului avizarea urmăririi penale împotriva președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la 10 ani de când era prim-ministru, pentru că ar fi semnat două acte adiționale privind Microsoft. Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită, mai precis 2 milioane de euro, mai anunță Antena 3.

Update 2: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală, a anunțat joi, oficial, Direcția Națională Anticorupție. 

Update:  Într-o intervenție în emisiunea “100 de minute”, de la Antena 3, Călin Popescu a declarat că nu știa și nu știe nimic despre aceste acuzații, pentru că nu a primit încă o astfel de solicitare. “Nici nu știam și nici nu știu, pentru că, până în acest moment, nu am primit nicio astfel de solicitare. Am văzut însă informațiile care s-au vehiculat în ultimele ore și pot să vă fac câteva precizări. Prima: Hotărârea de Guvern care a aprobat contractul de furnizare de licențe Microsoft a fost adoptată în 2004, înainte ca eu sa devin prim-ministru. Pe timpul mandatului meu Guvernul a dat o hotărâre în baza căreia să se facă inventarierea licențelor Microsoft, având în vedere că licențele erau utilizate, nu se plătise contravaloarea lor și noi eram într-o situație de ilegalitate, practic, pentru că nu plătisem folosirea acestor licențe.

Și acum, cel mai important lucru: pe perioada mandatului meu nu s-a făcut nicio plată către Microsoft. Prima plată, din ce am aflat în spațiul public, a fost făcută pe perioada guvernului care a urmat, adică al domnului Boc”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat cum explică apariția noilor acuzații, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cea mai plauzibilă variantă i se pare aceea că a început campania electorală.

“Una din cele mai plauzibile variante este că a început campania electorală. Faptul că am rămas consecvent atitudinii mele de a critica abuzurile și excesele din justiție care apar din ce în ce mai consistent la suprafață sigur că a deranjat anumite cercuri de putere ilegitimă, ocultă, din România și fabrica de dosare marca DNA lucrează. Au eșuat cu dosarul cu mărturia mincinoasă în care am fost achitat, au scos un alt dosar. Probabil că dacă și cu acesta eșuează, o să mai pregătească încă unul”, a subliniat Tăriceanu.

Știre inițială

“Pe procedură, se cere avizul, se pleacă de la DNA către Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, în atenția Procurorului General a României, Augustin Lazăr. El repartizează această lucrare unui consilier din subordine, iar consilierul este cel care întocmește documentația și trimite către Senat.

Anumite surse au declarat pentru Antena 3 că încă de săptămâna trecută s-ar fi primit la Parchetul General această solicitare din partea celor de la DNA. Acum însă, pe procedură, dacă se va da aviz favorabil pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, a doua zi președintele Senatului va fi chemat la DNA, i se va aduce la cunoștință acest lucru, pentru a da o declarație.

Sursa foto: captura Antena 3