DNA cere PE ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi

Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au cerut, miercuri, Parlamentului European (PE) ridicarea imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi care este acuzat de trafic de influenta si luare de mita, informeaza postul Realitatea Tv.

Conform sursei citate, Ovidiu Silaghi este acuzat de a fi luat 200 de mii de euro mita de la omul de afaceri Nelu Iordache pentru a impiedica procesul de reziliere al unui contract incheiat intre firma omului de afaceri mentionat si CNADNR.

In perioada in care s-au petrecut aceste fapte de care este acuzat Ovidiu Silaghi, europarlamentarul detinea portofoliul Transporturilor.

“In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, doamna Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a inaintat catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie solicitarea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii si formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Silaghi Ovidiu Ioan, membru al Parlamentului European, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influența in forma continuata, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Potrivit DNA, in 2012, Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air – n.r.) sa deschida noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, in schimbul exercitarii influentei sale asupra unor functionari din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Naționale din Romania (CNADNR) astfel incat sa fie facute in termen plațile aferente contractelor incheiate cu firma omului de afaceri si pentru continuarea derularii contractelor, in conditiile in care erau inregistrate intarzieri in executia lucrarilor.

Potrivit Mediafax, deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitata, sustin anchetatorii, “pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul sau, Adrian stefan, care candida pentru sefia Consiliului Judetean Satu Mare – n.r.)”.

Totodata, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu rezilia altor contracte, mai sustin procurorii anticoruptie.
“Din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala”, arata DNA.

Ovidiu Silaghi a fost deputat in Parlamentul Romaniei pana la 3 septembrie 2013, iar in prezent este membru al Parlamentului European.
Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile si imunitatile europene, membrii Parlamentului European beneficiaza, pe teritoriul national, de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari.

“Avand in vedere ca imunitatea domnului Silaghi Ovidiu Ioan deriva din calitatea acestuia de ministru, insa competenta de a ridica aceasta imunitate este atribuita camerei din care face parte, este necesara transmiterea unei solicitari catre Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care sa rezulte daca susnumitul beneficiaza de art. 9 din Protocolul privind privilegiile si imunitatile europene, iar in caz afirmativ sa dispuna ridicarea acestei imunitati”, motiveaza DNA solicitarea adresata Parlamentului European.

Fostul ministru al Transporturilor a fost in 12 septembrie la DNA, pentru a lua la cunostinta acuzatiile care ii sunt aduse in acest dosar. Ovidiu Silaghi declara atunci ca a citit instiintarea de urmarire penala, dar nu a vazut inca probele.

Intrebat daca procurorii mentin acuzatia ca a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu functii de decizie din CNADNR in sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, Silaghi a spus ca acuzatia este nefondata, pentru ca este absurd sa primeste bani ca sa rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

De asemenea, intrebat daca a discutat cu procurorii despre o eventuala imunitate de care ar beneficia, Silaghi a raspuns: “Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastra si dau declaratii”.

Sursa foto: adevarul.ro