DNA cere URMARIREA PENALA a lui LASZLO BORBELY

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Camera Deputatilor pentru URMARIREA PENALA a deputatului UDMR LASZLO BORBELY, fost ministru al Mediului, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita pentru interventii in vederea atribuirii unor contracte, cauza redeschisa recent de DNA Oradea.

Dosarul a fost redeschis dupa ce au aparut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunitatii.

“In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Laszlo Borbely, deputat, fost ministru al Mediului si Padurilor, in legatura cu savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta”, se arata intr-un comunicat al DNA transmis joi presei.

Citeste si: LASZLO BORBELY: Nu am primit niciun fel de INFORMARE OFICIALA despre redeschiderea dosarului meu

DNA precizeaza ca cererea este formulata in cauza in care, la 17 ianuarie 2014, au fost trimise in judecata trei persoane, in legatura cu infractiuni de coruptie.

“Din cauza faptului ca, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de incuviintare a urmaririi penale, fata de Borbely s-a dispus solutia de netrimitere in judecata. Ulterior, au aparut noi elemente ce au conturat suspiciunea savarsirii unei alte infractiuni de trafic de influenta de catre acesta, in perioada exercitarii functiei de ministru al Mediului si Padurilor. Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat redeschiderea urmaririi penale”, se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca, in cursul 2011, LAZLO BORBELY, in calitate de ministru, a primit de la Ion Ciocan — administrator al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, foloase necuvenite, constand in renovarea si utilarea unui apartament, in valoare de aproximativ 81.000 lei, pentru a-si exercita influenta asupra unor functionari din cadrul Administratiei Nationale “Apele Romane” — institutie aflata in coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor, in vederea determinarii acestora sa favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negresti Oas la diferite licitatii organizate de “Apele Romane” prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

Citeste si: ICCJ confirma redeschiderea dosarului de TRAFIC de INFLUENTA al lui LASZLO BORBELY

“In 2011, Borbely a primit de la Anton Petru Molnar, administrator de fapt al SC Azimut Com SRL Acatari, foloase necuvenite, constand in reamenajarea si extinderea unui imobil apartinand acestuia, in valoare de 112.199 lei, pentru a-si exercita influenta asupra unor functionari din cadrul A.N. “Apele Romane” — institutie aflata in coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor, in vederea determinarii acestora sa favorizeze firma respectiva, la diferite licitatii organizate de catre A.N. “Apele Romane” prin Administratiile Bazinale din teritoriu. In 2011, inculpatul Borbely a primit de la o persoana, administratorul a doua societati comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta sa obtina lucrari in domeniul gospodaririi apelor si sa incaseze contravaloarea lucrarilor executate”, se spune in document.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA Oradea, precum si sapte volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.