DNA da ULTIMATUM SENATULUI. RASPUNSUL senatorilor. UPDATE

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a revenit cu o noua cerere adresata presedintelui Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, prin care solicita predarea, in cel mai scurt timp, a unor inscrisuri necesare cauzei in care senatorul DAN SOVA este cercetat cu privire la savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat al institutiei remis luni presei.

UPDATE 15.24: Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a anuntat ca Biroul permanent va solicita secretarului general al institutiei sa transmita DNA, pana la data de 22 aprilie, toate inscrisurile intocmite ca urmare a cererilor DNA de incuviintare a urmaririi penale, retinerii sau arestarii preventive a senatorilor in functie in perioada 2014-2015 si pe cele referitoare la cazul DAN SOVA.

“De saptamana trecuta, de cand am primit acea solicitare, noi am hotarat sa sesizam Comisia juridica, care sa intocmeasca toata lista de documente, toate materiale solicitate. Am facut si o scrisoare de raspuns ministrului Justitiei in care am spus ca Senatul este de acord pe fond sa dea aceste documente. Sunt toate documente publice, deci ele se gasesc pe site-ul Senatului, dar astazi Biroul permanent a hotarat in unanimitate sa ceara secretarului general al Senatului sa trimita pana pe data de 22 aprilie toate aceste documente solicitate si sa poarte in continuare toata corespondenta institutionala cu Parchetul si sa informeze Biroul permanent in legatura cu solicitarile eventuale care vor mai fi de acest gen”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului de luni.

CALIN POPESCU TARICEANU a explicat ca Biroul Permanent al Senatului a luat decizia ca documentele sa fie transmise prin Secretariatul General al Senatului fiind vorba despre “o chestiune administrativa” si pentru a nu exista “niciun fel de interpretare”.

“Trebuie sa intelegeti ca Senatul este o institutie politica si publica in acelasi timp. Vrem sa separam lucrurile administrative de cele politice. Nu vreau sa se interpreteze sub nicio forma ca punerea la dispozitie a documentelor solicitate de Parchet tine de o decizie politica. Nu este niciun fel de discutie sau polemica politica la nivelul Senatului in acest sens si este o chestiune administrativa pe care o tratam ca atare”, a spus presedintele Senatului.

Acesta a adaugat ca, prin insarcinarea secretarului general cu transmiterea documentelor solicitate de catre DNA, se procedeaza “mai expeditiv”.

“Am spus foarte clar ca Senatul este de acord pe fond sa puna la dispozitia Parchetului toate documentele solicitate, numai ca am insarcinat Comisia juridica sa colecteze aceste documente si sa le puna la pachet ca sa le furnizeze Parchetului. Ca sa lucram putin mai expeditiv si tinand cont de faptul ca unii colegi din Comisia juridica au spus ca ei nu sunt expertii juridici ai Senatului, ci au menirea de a da avize asupra proiectelor de legi, am hotarat sa procedam mai expeditiv si sa insarcinam Secretariatul General al Senatului”, a mai spus CALIN POPESCU TARICEANU.

Presedintele Senatului a tinut sa precizeze ca documentele vor fi transmise direct catre DNA in format scris.

“(Le trimitem — n.r.) direct la cei care au solicitat. (…) Daca se doreste ca aceste documente sa plece cu o stampila de insotire, considerandu-se ca cele de pe site nu sunt suficiente, este o modalitate care ma duce cu gandul ca nu toata lumea in ziua de azi a asimilat o serie de evolutii tehnologice care au aparut. Nu e nicio problema, le furnizam sub forma scrisa, pe hartie”, a mai declarat acesta.

UPDATE 14.55: Membrii Biroului Permanent al Senatului au decis in sedinta de luni sa transmită DNA documentele cerute, cel mai probabil marti, potrivit unor surse politice citate de b1.ro.

UPDATE 13.55: DNA impune data de 22 aprilie ca termen limita pana la care Senatul poate transmite inscrisurile solicitate.

“In temeiul dispozitiilor art. 170 alin. 1 din C.p.p, prin ordonantele nr. 122/P/2012 din datele de 9 aprilie și 14 aprilie 2015, DNA a dispus predarea de catre Senatul Romaniei a inscrisurilor mentionate in cele doua adrese. Prin urmare, va solicitam sa predati in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tarziu de 22 aprilie, (…) toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei ca urmare a cererii DNA din data de 13 martie adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie și Justitie, privind incuviintarea retinerii și arestarii preventive a senatorului Dan Șova, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul nr. 122/P/2012”, se arata in noua solicitare transmisa de DNA conducerii Camerei superioare a Parlamentului.

Potrivit sursei citate, DNA cere predarea tuturor inscrisurilor intocmite de Senat ca urmare a cererii DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului DAN SOVA, precum si a tuturor inscrisurilor intocmite de Senat in anii 2014 si 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015.

Citeste si: CCR a publicat MOTIVAREA DECIZIEI in cazul DAN SOVA: Senatul este OBLIGAT sa REDACTEZE HOTARAREA

“Cererea de predare de inscrisuri adresata presedintelui Senatului de catre procurorii DNA se intemeiaza pe dispozitiile art. 170 alin 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia «in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada»”, se spune in comunicat.

In cerere se arata ca “refuzul de punere la dispozitia DNA a inscrisurilor solicitate constituie infractiunea de obstructionare a justitiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.

Citeste si: DNA cere de la Senat DATE SUPLIMENTARE in cazul ALESILOR PENALI. TARICEANU

DNA precizeaza ca alte doua cereri similare fusesera trimise presedintelui Senatului, de catre procurorii DNA, la datele de 9 aprilie, respectiv 14 aprilie, dar acestea nu au primit vreun raspuns.

“Subliniem ca afirmatiile facute in spatiul public potrivit carora cererile anterior mentionate ar fi trebuit transmise Senatului, de catre DNA, prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si al Ministerului Justitiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedura, fiind o procedura speciala, este aplicabila numai in situatia cererii de incuviintare a retinerii/arestarii (membrilor parlamentului) ori a urmaririi penale (a ministrilor sau fostilor ministri care sunt si membri ai parlamentului). Or, in situatia de fata, procurorii DNA solicita Senatului inscrisuri necesare cauzei, astfel incat sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun, aceleasi care s-ar aplica in imprejurarea in care un organ de urmarire penala ar cere unei institutii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de proba”, se mai spune in comunicat.