DNA: DUICU si-a exercitat influenta asupra lui Cristian Busoi

ADRIAN DUICU, presedintele suspendat al CJ Mehedinti, si-a exercitat influenta asupra lui Cristian Busoi, fost presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru ca o firma controlata de DUICU sa deconteze sume cat mai mari din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, se arata in rechizitoriul procurorilor anticoruptie.

Potrivit referatului DNA prin care ADRIAN DUICU a fost trimis in judecata, acesta controleaza in fapt activitatea comerciala a SC Romrad — RMN SRL. Societatea are ca obiect de activitate prestarea de servicii medicale paraclinice, operand un laborator de investigatii medicale cu rezonanta magnetica nucleara (RMN) in Drobeta Turnu Severin.

Procurorii sustin ca, in cursul anului anul 2013, actionand cu scopul de a crea premisele decontarii de catre aceasta societate a unor sume cat mai mari din bugetul asigurarilor sociale de sanatate (pe parcursul anului 2013 societatea a decontat de la casa judeteana de asigurari de sanatate suma de 3.595.762 de lei), Adrian Duicu si-a folosit influenta conferita de calitatea sa de presedinte al organizatiei judetene Mehedinti a PSD asupra unor functionari publici, atat din cadrul CNAS, cat si din cadrul casei judetene de asigurari de sanatate Mehedinti.

Citeste si: ADRIAN DUICU A FOST TRIMIS IN JUDECATA pentru TRAFIC de INFLUENTA si DARE de MITA

Primul demers realizat de catre Duicu a constat in influentarea modalitatii in care CNAS a repartizat (atat cu prilejul aprobarii bugetului pentru anul 2013, cat mai ales cu prilejul rectificarilor bugetare) catre casele judetene de asigurari de sanatate fondurile destinate serviciilor medicale paraclinice, fondurile alocate judetului Mehedinti fiind disproportionate in raport cu cele alocate celorlalte judete.

“In acest scop, Duicu Ioan-Adrian si-a exercitat influenta atat fata de Badescu Doru si Nenu Florina-Karla (care, pana in mai 2013, au detinut functiile de presedinte si respectiv director general in cadrul CNAS), cat si fata de Busoi Cristian-Silviu (care in luna mai 2013 a fost numit in functia de presedinte al CNAS). Cel de-al doilea demers a vizat directionarea celei mai mari parti a sumele lor alocate catre judetul Mehedinti pentru servicii paraclinice (peste 64% din totalul acestor sume) catre ROMRAD-RMN”, se mai arata in rechizitoriul DNA.

Citeste si: ADRIAN DUICU VREA SA FIE JUDECAT IN LIBERTATE. Magistratii CAB au ramas in PRONUNTARE

Cu privire la relatia existenta la data respectiva intre Adrian Duicu si Cristian Busoi, in rechizitoriu sunt stenograme ale convorbirilor purtate de cei doi.

In ziua de 18.02.2013, a doua zi dupa numirea lui Busoi in functia de presedinte al CNAS, la ora 16,21, Duicu si Busoi au purtat urmatoarea discutie telefonica:

“DUICU: Carla ce-a facut?

BUSOI: Carla, n-am vazut-o. A intrat in concediu.

DUICU: Stiu. Vrea sa plece.

BUSOI: Da. O sa plece.

DUICU: I-am spus eu sa plece, sa nu mai bazaie pe-acia.

BUSOI: Da. Nu-i…

DUICU: I-am spus: Du-te Carla, nu mai sta.

BUSOI: Mi-au dat un om din Iasi. Adica, voi PSD-ul.”

 ***

“DUICU: Important e sa-ti fie credincioase si sa faca in asa fel incat sa fie ok.

BUSOI: Da. Dar cat timp sunt si ele cu semnaturi, o sa fie atente sa fie…

DUICU: Cristi, eu am facut la Consiliul Judetean un lucru… Pe fiecare hartie care reprezinta… un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu stiu ce, eu i-am pus jos pe banda… o banda jos si scrie acolo o chestie de asta, o sa-ti spun cum am scris eu: acest document este intocmit de cutare si cutare si-si asuma intreaga responsabilitate din punct de vedere legal si nu stiu cum… Scrie patru fraze jos, pe ultima… las tot timpu’ … Da’ numai pe documente extrem de importante. Chiar daca semneaza el documentu’… ca in fisa postului are responsabilitate sa semneze documente sub tine, stii? E! Faptu’ ca o pui pe ea sa scrie un paragraf acolo… acest document este intocmit de Lidia Popescu si cutare, cutare, responsabil cutare… isi asuma intreaga raspundere cu privire la legalitatea si … nu stiu cum dracu’… a documentului.

BUSOI: Ihi. Ihi. Pai, imi dai tu textu’.

DUICU: Da. Si cand scrii treaba asta, Cristi, pe hartie, iti spun ca o sa vezi functionaru’ cum are o alta responsabilitate si altfel gandeste.

BUSOI: Da. Nu te deroga pe tine de…

DUICU: Nu. Deci, tu… Cristi, tu, in fata oricarui organ, spui: Domne’, eu mai mult de-atat nu pot sa fac! Eu sunt un ordonator de credite, is pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesionala si nici intelectuala sa stau, sa patrund documente, sa citesc eu mii de hartii.

BUSOI: Nu. Nu. Ca de aia is niste oameni cu niste responsabilitati.

DUICU: Asa. Da’ tu… Da, domne’. Ce-am putut sa fac, sa-l responsabilizez mai mult, din punctu’ meu de vedere, atat am putut sa fac. Daca a fost suficient, bine; daca n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gandit la un lucru in plus fata de colegii anteriori care au fost. Si-ti spun ca tine treaba asta la orice organ de ancheta, daca Doamne fereste vreodata… Da, domne’, au fost hartii foarte importante, mi-am dat seama de importanta lor, n-aveam niciodata cum sa patrund, sa le invat sau sa le inteleg pe toate si m-am gandit ca-i foarte bine sa-i responsabilizez cu inca o fraza in plus sau doua fraze in plus. Si oriunde tine treaba asta. Si ei, atunci, cand se vor duce, nu mai poa’ vina, sa spuna: Domne’, mi-a impus el sa semnez si asta-i viata! Stii cum e cu presedintele!”.

Potrivit DNA, prin referatul din data de 27 august 2013, aprobat de Cristian Busoi, casei judetene de asigurari de sanatate Mehedinti i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentara de 936.000 de lei, ceea ce reprezinta 2,74% din suma suplimentara alocata la nivel national caselor judetene de asigurari de sanatate (suma totala alocata caselor judetene de asigurari de sanatate fiind de 36.625.500 de lei), in conditiile in care judetul Mehedinti are doar 1,21% din numarul de asigurati de la nivel national.

In urma acestei alocari suplimentare, suma initial aprobata pentru judetul Mehedinti pentru servicii paraclinice a crescut de la 4.268.000 de lei la 5.204.000 (cresterea fiind de 21,93%).

La data de 30 octombrie 2013 s-a adoptat ordonanta de urgenta nr. 99/2013, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013.

Pe 3 noiembrie 2013, intre momentul adoptarii ordonantei de urgenta privind rectificare bugetara si momentul redistribuirii bugetului CNAS, Duicu, aflat la Bucuresti, s-a intalnit cu Busoi, unde cei doi au discutat in legatura cu fondurile ce aveau sa fie alocate judetului Mehedinti pentru servicii paraclinice.

In ziua de 3.11.2013, la ora 17,36, Duicu a luat legatura cu Busoi, aflati la Bucuresti, cei doi purtand urmatoarea discutie:

“BUSOI: Da, Adi?

DUICU: Buna Cristi. Pe unde esti?

BUSOI: In Bucuresti. Tu?

DUICU: Am ajuns in Bucuresti.

BUSOI: Da? Ne vedem?

DUICU: Aha. Da. Unde vrei, acolo vin.

BUSOI: Pe unde esti acuma?

DUICU: Sunt chiar in centru, chiar langa Piata Victoriei, aici.

BUSOI: Vii pe la mine?

DUICU: Esti acasa?

BUSOI: Ajung intr-un sfert de ora.

DUICU: Pai, vin si ne vedem chiar in parcare jos, Cristi. Te astept chiar la intrare la tine, la bariera, acolo.

BUSOI: Bine. Nu vrei sa urci putin sau…?

DUICU: Nu mai urc. Ca mai trebuie sa ma duc in alta parte, da’ vreau sa ma vad cu tine putin.

BUSOI: Da. Da.

DUICU: Tu prin ce parte vii?

BUSOI: Pai, daca vrei, vin unde esti tu si vorbim. Unde esti?

DUICU: Pai si… Eu sunt de la Calea Victoriei, am luat-o aicea… unde-i Mac Donalds-ul ala, pe linia de tramvai, e strada inchisa, unde se lucreaza pe ea.

BUSOI: Asa. Si vrei sa vin la Mac Donald’s acolo?

DUICU: Eu sunt chiar aici, la Mac Donald’s, in fata.

BUSOI: Da’ dureaza un pic ca…

DUICU: Da. Te astept aici”.

Conform DNA, la data de 7 noiembrie 2013, la nivelul CNAS a fost aprobat un referat (inregistrat sub nr. BG863/7 noiembrie 2013) cu privire la repartizarea influentelor ce decurg din Ordonanta Guvernului nr. 99/2013 din data de 30 octombrie 2013. Acest referat a fost aprobat de Cristian Busoi, in calitate de presedinte al CNAS.

Prin acest referat, casei judetene de asigurari de sanatate Mehedinti i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentara de 795.840 de lei (credite de angajament pentru anul 2013, ajungandu-se astfel la suma anuala totala de 5.999.840 de lei), ceea ce reprezinta 7,70% din suma suplimentara alocata la nivel national caselor judetene de asigurari de sanatate.

In ceea ce priveste creditele bugetare — sumele care puteau fi efectiv achitate in cursul anului 2013—, judetului Mehedinti i s-a alocat pentru servicii paraclinice suma suplimentara de 381.680 de lei, ajungandu-se la o suma anuala totala de 5.585.680 lei.

In anul 2013, pentru servicii paraclinice casa judeteana de asigurari de sanatate Mehedinti a facut plati in valoare totala de 5.586.000 de lei, iar din aceasta suma o proportie de 64,37% a fost achitata catre ROMRAD-RMN.