DNA ii cere lui KLAUS IOHANNIS aviz pentru URMARIREA PENALA a lui GABRIEL OPREA

Procurorii DNA cer Presedintiei aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, in cazul mortii politistului Bogdan Gigina. Actiunea procurorilor era asteptata, dupa ce Oprea a demisionat din Senat, ramanand astfel fara imunitatea parlamentara. Avand in vedere ca Oprea a fost ministru si faptele de care este acuzat au fost savarsite in perioada mandatului la Interne, DNA a trebuit sa ceara aviz si de la presedintele Klaus Iohannis.

In comunicatul DNA se mai arata ca procurorii au atasat cererii pe care au transmis-o catre Presedintie si referatul intocmit, dar si 18 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala. Reamintim ca Gabriel Oprea si-a anuntat demisia din Senat pe 23 septembrie, in urma protestelor la care au participat mii de oamenii in toata tara.

Valul de indignare a fost declansat de faptul ca Gabriel Oprea a fost salvat de urmarirea penala de votul colegilor sai din Senat, pe 19 septembrie. Dupa anuntul demisiei, in spatiul public au existat mai multe speculatii ca demisia ar fi oricum doar pentru a linisti populatia, insa procurorii anticoruptie nu ar putea cere presedintelui Iohannis ridicarea imunitatii lui Oprea fara a veni cu noi probe in dosar.

Intre momentul anuntarii demisiei si intrarea ei in vigoare (1 octombrie), insa, procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a vorbit despre cazul lui Oprea, precizand ca poate fi aplicata aceeasi procedura ca la Miron Mitrea, deci fara probe suplimentare. Fostul ministru al Transporturilor a a demisionat din Parlament, procurorii au cerut aviz de la presedintele de atunci, Traian Basescu, aviz pe care l-au obtinut, apoi Mitrea a fost trimis in judecata si condamnat.

Sursa foto: jurnalul