Rechizitoriu DNA: Terenul pentru care Gheorghe Stelian a fost despagubit, mai scump decat un conac in Manhattan

felix tataru, audieri noi, dosar gala bute, stefan lungu, sediul dna, procurori anticoruptie

Procurorii DNA noteza, in rechizitoriul din dosarul Alinei Bica prin care au fost trimisi in judecata fostii membri ai comisiei din ANRP care l-au despagubit pe omul de afaceri Gheorghe Stelian, ca terenul acestuia a fost evaluat la o suma mai mare decat un conac cu 18 camere din Manhattan. 

Comparatia este facuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in contextul in care omul de afaceri Gheorgeh Stelian a fost despagubit cu 89 milioane euro pentru un teren agricol de 13 hectare din Bucuresti, de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Terenul a fost supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, au aratat procurorii.

Anchetatorii noteaza, in actul de sesizare a instantei, ca un conac cu 18 camere in Manhattan costa 14,95 milioane dolari in 2008, cand piata imobiliara era la un nivel foarte ridicat in intreaga lume.

Tot in rechizitoriul procurorilor este redata si declaratia unui fost consilier ANRP, care sustine ca l-a “vazut pe Alin Cocos in cadrul institutiei in biroul lui Diacomatu Sergiu Ionut, unde statea cu picioarele pe masa, precum si faptul ca a aflat ca Alin Cocos este beneficiar al unor dosare de despagubire”.

Citeste si: ALINA BICA, TRIMISA IN JUDECATA

Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisa in judecata, luni, de DNA, ea fiind acuzata ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubirea pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Procurorii anticoruptie au trimis in fata instantei mai multe persoane care au facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), intre care si Alina Bica, arestata preventiv in acest dosar.

Astfel, in acest dosar au fost trimisi in judecata si Crinuta Dumitrean, fost presedinte al ANRP si sefa a Comisiei Centrale de Despagubiri, fostul vicepresedinte ANRP Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, fost vicepresedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepresedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost sef de birou la Ministerul Justitiei, Dragos George Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, si Lacramioara Alexandru.

Toti cei opt sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In acelasi dosar urmeaza sa fie judecati si evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Conform rechizitoriului, in 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei, facandu-se o supraevaluare cu 263.327.559 de lei (echivalentul a peste 62 de milioane de euro).

Citeste si: Alina Bica, un nou dosar penal. Ar fi luat 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae. Reactiile lui Liviu Dragnea si Victor Ponta

Procurorii anticoruptie au ajuns la concluzia ca membrii Comisiei ar fi putut constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, terenuri care nu erau asemanatoare cu cel supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii. “Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului”, mai arata DNA.

Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

in acest dosar, Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de de aproape 62 de milioane de euro.

Pentru a recupera prejudiciul in acest caz, procurorii anticoruptie au pus sechestru pe mai multe imobile si sume de bani ce apartin celor 10 inculpati.

Bica, Bogdan, Alexandru, Nutiu si Dumitrean se afla in arest preventiv, in timp ce Gheorghe, Diacomatu, Teodorescu si Vasilescu se afla sub contol judiciar.

Dosarul urmeaza sa fie solutionat de judecatorii de la inalta Curte de Casatie si Justitie.

in cazul deputatului Marko Attila-Gabor, si el fost membru al comisiei din ARNP, cauza a fost disjunsa. “Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, explica DNA.

Potrivit unor documente ale DNA, publicate duminica de jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul sau, procurorii DNA fac cercetari intr-un nou dosar ce o priveste pe Alina Bica, disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP. in acest dosar, Alina Bica este acuzata ca ar fi primit o cota-parte dintr-un teren in Snagov, apartinand fostei sotii a lui Dorin Cocos, iar acesta din urma, fiul sau si Elena Udrea ar fi primit bani, in urma implicarii in despagubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform acelorasi documente, procurorii anticoruptie verifica si daca Alina Bica a primit mita 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca sa intervina in solutionarea dosarului celui dintai la DIICOT, fiindu-i promisa si functia de procuror general.