DNA: Interesul reprezentantilor CNADNR era de a pagubi compania in contractul pentru modernizarea TRANSALPINA

Din discutiile purtate cu omul de afaceri Nelu Iordache (Foto) reiese interesul reprezentantilor CNADNR de a incheia contractul pentru modernizarea DN 67C – Transalpina intr-o forma care producea pagube companiei, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.

Concluzia a fost formulata in baza unei convorbiri telefonice dintre Iordache si un reprezentant al CNADNR, care a fost interceptata de anchetatori. 
“Pare ca-n aceasta convorbire Iordache Nelu sondeaza reactia reprezentantilor CNADNR si incearca sa gaseasca adevaratul sens al imprejurarilor, al intamplarilor. Nu se cunoaste daca acesta ar fi semnat intr-adevar contractul in varianta in care i-a fost remisa, cu plata prin bilete la ordin emise in lei, insa este lesne de observat nelinistea pe care i-o provoaca lui (…) posibilitatea semnarii contractului in aceasta varianta si energia cu care incearca sa-l convinga pe Iordache Nelu sa nu semneze. Rezulta din aceasta convorbire ca exista un interes explicit al reprezentantilor CNADNR pentru incheierea contractului in varianta pagubitoare pentru companie a platii prin bilete la ordin emise in euro”, se arata in rechizitoriu. 

In discutie se face referire si la o adresa transmisa Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova pentru realizarea unei analize comparative privind plata in lei sau euro, care ar fi trebuit sa reprezinte o justificare pentru semnarea contractului in forma dorita de Nelu Iordache. 
“Hartia despre care vorbesc cei doi este o adresa inregistrata la CNADNR (…) prin care se solicita DRDP Craiova sa faca o analiza a avantajelor si dezavantajelor semnarii contractului in lei, respectiv euro (…), insa al carei sens si logica adevarate il reprezinta crearea unei justificari pentru a se putea dezvinovati, a unui paravan in spatele caruia s-ar putea proteja, pentru reprezentantii DRDP Craiova care urmau sa semneze contractul intr-o varianta despre care insusi Lumezeanu Adrian spune ca ‘pe parte contabila, n-ar fi posibil lucrul asta'”, se mai mentioneaza in rechizitoriu. 

Procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul DNA au dispus trimiterea in judecata a unor sefi si angajati din cadrul DRDP Craiova, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit unui comunicat de presa al DNA, au fost deferiti justitiei Adrian Lumezeanu, director regional al DRDP Craiova, Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, sef Serviciu organizare si derulare achizitii, Emil Ion Pana, consilier juridic, si Florina Iovan, persoana desemnata sa efectueze controlul financiar preventiv. 

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Faptele din acest dosar au legatura cu atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.  Procurorii anticoruptie spun ca inculpatii Lumezeanu, Ilie, Nedelcu si Pana au incalcat legea privind achizitiile publice, semnand, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti – Sebes pe o portiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentata de omul de afaceri Nelu Iordache. 

“In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii. Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari”, se arata in comunicatul citat. Astfel, in perioada 2008 – 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit. 

“In urma acestui demers infractional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina CNADNR, cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei”, mai arata DNA. 

Inculpata Florina Iovan a acordat viza de control financiar preventiv pentru acest contract. In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Nelu Iordache, Delia Mihaela Iordache si Adrian Lumezeanu.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.  Omul de afaceri Nelu Iordache a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare in aprilie 2013 si mai 2014.

Sursa foto: realitatea