DNA pierde PROCESUL impotriva lui ADRIAN NASTASE. Ce a decis INSTANTA. NASTASE: Era o DECIZIE FIREASCA. UPDATE

ADRIAN si DANA NASTASE au castigat in prima instanta procesul prin care cereau ridicarea sechestrului de pe casa din Zambaccian.

UPDATE 20:05: ADRIAN NASTASE spune ca decizia de luni a instantei in cazul sau este una fireasca, avand in vedere ca achitase sumele de bani considerate de Curtea Suprema drept prejudiciu si pentru care procurorii DNA ii pusesera sechestru.

In schimb, despre alta suma de bani pe care magistratii au instituit sechestru, fostul premier mentioneaza ca nu i-ar apartine.

”Astazi, instanta civila s-a pronuntat asupra actiunii inaintate pentru ridicarea sechestrului asupra bunurilor noastre imobile si mobile. Era o decizie fireasca, in conditiile in care achitasem sumele considerate de iCCJ drept prejudiciu si pentru care fusese instituit sechestrul asigurator.

Cu privire la suma de 118.650 USD, asupra careia s-a instituit, de asemenea, sechestrul asigurator prin Ordonanta nr. 27/P/2008, mentionez ca, desi pe tot parcursul procesului penal am aratat instantei de judecata, atat in faza fondului cat si in cea a recursului, ca aceasta nu imi apartine, prin Sentinta penala nr. 176/20.01.2012, mentinuta prin Decizia nr. 160/20.06.2012 instanta (ICCJ) a inteles sa mi-o atribuie.

Asa cum am sustinut pe tot parcursul procesului penal ca nu sunt vinovat de savarsirea faptelor penale ce mi-au fost imputate, insa, am executat toate OBLIGAtIILE stabilite in sarcina mea, atat cele de natura penala cat si cele de natura civila, in acelasi fel inteleg sa duc la indeplinire dispozitiile instantei si sub aspectul DREPTURILOR ce mi le confera”, este mesajul postat de Nastase pe blogul sau.

Mai mult, fostul premier al Romaniei va primi si suma de 118.000 dolari, bani ce reprezinta o parte din fondurile despre care procurorii DNA au sutinut in dosarul Zambaccian ca familia Nastase i-ar fi dat lui Ioan Paun, fost consul al Romaniei in China, pentru a le cumpara diverse produse si despre care fostul lider PSD a sustinut ca nu sunt ai lui, scrie Libertatea.

Decizia nu este definitiva.

Adrian si Dana Nastase aratau in actele de la dosar ca, desi ei au achitat toate sumele pe care trebuiau sa le plateasca, sechestrele au ramas active. Sotii Nastase au depus la dosar mai multe acte, atat de la un executor judecatoresc care sustine ca si-a recuperat toata paguba, precum si de la ANAF, care arata mai multe plati facute de fostul premier, precum si faptul ca acesta si sotia nu figureaza in evidentele Fiscului cu alte tipuri de datorii. Chiar daca DNA a solicitat insa respingerea cererilor familiei fostului premier, pe motiv ca numai partile civile – in speta Inspectoratul de Stat in Constructii si ANAF, in calitate de creditori – pot confirma ca si-au primit bani, judecatorii au decis luni in favoarea familiei Nastase.

Solutia pe scurt: Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si respinge cererea in contradictoriu cu acest parat, ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti – Administratia Finantelor Publice Sector 1, ca neintemeiata. Admite in parte cererea. Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit prin Ordonanta emisa la data de 25.01.2010 de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie in dosarul penal nr. 68/P/2008 si mentinut prin Decizia penala nr. 1/06.01.2014 pronuntata de inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1919/1/2013. Dispune radierea din cartea funciara nr. 2975/7 a localitatii Bucuresti, sector 1, deschisa cu privire la imobilul situat in Bucuresti, str. Muzeul Zambaccian nr. 16, et. 3, ap. 4, sector 1, apartinand reclamantilor Nastase Adrian si Nastase Daniela, a sechestrului asigurator. Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra sumei de 118.650 USD, consemnata la Banca Comerciala Romana Sucursala Unirea, apartinand reclamantului Nastase Adrian, prin Ordonanta din data de 17.10.2008 emisa de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie in dosarul penal nr. 27/P/2008 si mentinut prin Sentinta penala nr. 176/30.01.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 514/1/2009 si Decizia penala nr. 160/20.06.2012 pronuntata de inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2470/1/2012. Cu drept de apel in termen de 5 zile de la pronuntare, care se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a V – a Civila. Pronuntata in sedinta publica, azi, 06.07.2015.

Sursa foto www.adevarul.ro