DNA: Sefi din Politia de Frontiera Giurgiu si Calafat, retinuti pentru fapte de coruptie

Procurorii DNA Craiova au dispus retinerea lui Ionut Damian, sef Serviciu Control Trafic Frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, si a lui Costel Simion, adjunct al sefului Sectorului Teritorial al Politiei de Frontiera Calafat, pentru fapte de coruptie, printre care si luare de mita, informeaza Agerpres.
 
Ionut Damian este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta, iar Costel Simion de instigare la abuz in serviciu, luare si dare de mita si cumparare de influenta.

In dosar, a fost retinut si Ovidiu Cotoi, agent de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Calafat, pentru dare de mita.

Cei trei sunt prezentati vineri Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, in toamna acestui an, Costel Simion i-a solicitat lui Ionut Damian sa-si indeplineasca in mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activitatii de serviciu a agentului de politie Ovidiu Cotoi, cerandu-i practic sa efectueze o cercetare administrativa formala, lucru pe care acesta l-a si facut.

“In urma efectuarii ‘cercetarii’ respective, inculpatului Cotoi i-a fost aplicata o sanctiune simbolica, desi faptele de care se facea vinovat acesta erau de o gravitate ridicata. In 11 noiembrie, pentru a ‘recompensa’ activitatea desfasurata de seful lor, inculpatul Simion i-a solicitat in mod direct agentului de politie sa-i remita unele bunuri pentru a le transmite in ziua urmatoare inculpatului Damian, cu ocazia deplasarii in localitatea Giurgiu. Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat ca Simion i-a solicitat lui Cotoi sa-i remita produse alimentare (peste), pentru a le transmite, la randul sau mai departe, catre seful lor, aspect cu care agentul de politie a fost de acord”, se spune in comunicat.

DNA precizeaza ca, in acel scop, au fost remisi trei pesti si o sticla de whisky 0,7 l.

Pe de alta parte, sustin procurorii, Costel Simion i-a promis si oferit lui Ionut Damian bunuri procurate personal pentru ca acesta din urma sa intervina la inspectorul-sef in favoarea sa, in sensul de a rezolva avansarea unei rude de-a lui in cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Calafat si posibil si alte aspecte privind propria cariera.

Sursa citata mentioneaza ca, joi, in autoturismul de serviciu apartinand lui Costel Simion au fost gasite de procurorii anticoruptie bunuri alimentare si bauturi care urmau sa fie predate, in cursul aceleiasi zile, lui Ionut Damian, in zona Sectorului de Politie de Frontiera Vedea, conform intelegerii verbale dintre cei doi.

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informatii si Protectie Interna si din partea Directiei Generale Anticoruptie.

 
Sursa foto: mediafax