DNA va DISJUNGE cercetarile in cazul vicepresedintelui CJ Caras Severin, IONESIE GHEORGHIONI (rechizitoriu)

Procurorii anticoruptie urmeaza sa dispuna disjungerea cercetarilor pentru alte posibile activitati infractionale in cazul vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Caras-Severin, IONESIE GHEORGHIONI, informeaza Agerpres.

GHEORGHIONI este trimis deja in judecata in stare de arest preventiv pentru comiterea a doua infractiuni de trafic de influenta in favoarea omului de afaceri Paul Valentin Armasu, conform informatiilor din rechizitoriul intocmit de DNA.

Noua cauza va viza posibila activitate infractionala ce ar fi fost desfasurata de catre doi oameni de afaceri, in baza unor intelegeri cu IONESIE GHEORGHIONI.

“Referitor la posibila activitate infractionala ce ar fi fost desfasurata de catre numitii ‘Rof’ si ‘Iancu’, administratori ai altor societati comerciale, in legatura cu propriile intelegeri infractionale dintre ei si inculpatul Ghiorghioni Ionesie, urmeaza a se dispune disjungerea cauzei, intrucat se impune a se efectua multiple verificari de scripte si audieri de persoane, ce ar afecta celeritatea desfasurarii procedurilor judiciare in prezenta cauza”, se mentioneaza in rechizitoriu.

CITESTE SI: Vicepresedintele CJ Caras-Severin, IONESIE GHEORGHIONI, trimis in judecata de DNA

Numele lui “Rof” (omul de afaceri Remus Rof — n.r.) si al lui “Iancu” (Ianco Zifceak, administrator al societatii MaxAgro — n.r.) apar in mai multe discutii pe care IONESIE GHEORGHIONI le-a avut cu martora Adina Armasu, sotia omului de afaceri Paul Valentin Armasu, denuntator in dosar.

Intr-o conversatie care a avut loc la data de 9 ianuarie in biroul sau, Ghiorghioni i-a dat asigurari martorei ca va continua sa sprijine interesele financiare ale firmei sale in cadrul licitatiilor aflate in derulare la CJ Caras-Severin pentru servicii de deszapezire, cerandu-i in schimb “sa renunte la prestarea anumitor servicii in domeniul infrastructurii rutiere in favoarea numitului ‘Rof’, persoana aflata in sfera sa relationala, astfel incat sa-i asigure de lucru firmei acestuia”.

Cu alta ocazie, vicepresedintele CJ Caras-Severin s-a aratat deranjat de faptul ca Adina Armasu intentiona sa conteste o licitatie castigata de o firma a lui Remus Rof.

CITESTE SI: Vicepresedintele CJ Caras-Severin, GHIORGHIONI IONESIE, ramane in AREST 

“Vazand ca martora ia in calcul posibilitatea contestarii acelei licitatii si, implicit, sa ‘incurce’ interesul inculpatului Ghiorghioni Ionesie in privinta efectuarii lucrarilor de catre persoana in al carui interes actiona, inculpatul si-a schimbat atitudinea fata de martora, trecand de la abordarea amicala, deschisa, la o atitudine distanta, fiind vadit nemultumit de aceste intentii ale martorei si incercand sa-i impuna acesteia sa respecte intelegerile frauduloase pe care i le-a propus inainte de licitatie”, se arata in rechizitoriu.

Si numele celuilalt afacerist apare in mai multe discutii, in contextul in care firma administrata de acesta — MaxAgro — ar fi incasat sume importante pentru lucrari publice atribuite de CJ Caras-Severin. Daca initial se arata convins ca “Iancu” se va tine de cuvant in privinta “comisionului” de 10% din valoarea sumelor incasate, ulterior IONESIE GHEORGHIONI a inceput sa aiba unele indoieli.

“In contextul discutiilor referitoare la procentul de 10% pe care inculpatul Ghiorghioni Ionesie impune a-i fi remis de catre administratorii firmelor contractante din valoarea totala a lucrarilor, inculpatul s-a referit si la situatia particulara a lui ‘Iancu’, afirmand ca din discutiile pe care le-ar fi avut cu acesta a aflat ca nu ar fi facut nicio cerere de plata, iar inculpatul ar fi dat crezare acestor sustineri ale lui ‘Iancu’ si a incercat sa braveze, afirmand ca daca a fost mintit si in realitate s-ar fi incasat sume, ‘a belit-o’, iar in momentul in care martora Armasu Adina a afirmat ca sotul sau are documente care dovedesc contrariul, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a replicat ca el nu pastreaza niciun astfel de inscris compromitator care ar putea proba activitatea sa infractionala, afirmand ca arde documentele si nu pastreaza nici evidente electronice, memorand ceea ce il intereseaza”, se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Procurorii DNA Timisoara l-au trimis in judecata in urma cu o zi, in stare de arest preventiv, pe IONESIE GHEORGHIONI, vicepresedinte al CJ Caras-Severin, pentru comiterea a doua infractiuni de trafic de influenta. in dosar a fost deferit justitiei, tot in stare de arest preventiv, si nepotul acestuia, Adrian Cosmin Ghiorghioni, pentru complicitate.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2013 — mai 2015, IONESIE GHEORGHIONI a pretins si primit de la un om de afaceri (martor denuntator) 230.000 lei si 8.400 euro, reprezentand 10% din valoarea unor contracte de utilitate publica de intretinere a drumurilor incheiate de firma administrata de acesta cu CJ.

“In schimbul sumelor mentionate, firma respectiva a fost favorizata de IONESIE GHEORGHIONI, prin atribuirea contractelor, prin efectuarea cu prioritate a platilor de catre Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat — unitate din structura CJ Caras-Severin si prin acceptarea si semnarea devizelor de lucrari de catre functionarii din cadrul aceleiasi institutii. Suma de 8.400 de euro a fost pretinsa si primita in mai multe transe de IONESIE GHEORGHIONI, prin intermediul lui Adrian Ghiorghioni”, se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca, pentru ajutorul acordat, Adrian Ghiorghioni a primit de la sotia omului de afaceri, ca folos propriu, o camera foto cu diverse accesorii, in valoare de circa 1.900 lei.

Sursa citata mentioneaza ca, in 25 martie, in baza unei noi intelegeri infractionale convenite cu martorul denuntator, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca prima parte a procentului de 10% din incasarile primite de firma omului de afaceri, pentru doua contracte de deszapezire incheiate in decembrie 2014.

“Diferenta de 20.000 lei a fost remisa lui IONESIE GHEORGHIONI la 12 mai, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante”, se mai arata in comunicat.

Procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui numar de 10 imobile ce apartin celor doi pana la concurenta sumelor de peste 205.000 lei si 175 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caras-Severin, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii luate in cauza.