DOBANDA DE POLITICA MONETARA, redusa de BNR la un nou MINIM ISTORIC

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri sa reduca rata DOBANZII DE POLITICA MONETARA cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5 la suta pe an, nou MINIM ISTORIC, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Decizia bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale.

Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75 la suta pe an de la 5,25 la suta, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25 la suta pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat de presa.

Citeste si: BNR a redus RATA DOBANZII de politica monetara cu 0,25 puncte, la un nou MINIM ISTORIC, de 2,75 la suta

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10 la suta, respectiv 14 la suta.

BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Citeste si: BNR a REDUS dobanda cheie si ratele rezervelor minime la lei

Banca centrala a operat anul trecut trei reduceri ale DOBANZII DE POLITICA MONETARA dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand a decis o prima taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5 la suta la 3,25 la suta.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro