Document de poziție al PPE: Viziunea noastră pentru o Europă mai bună

Grupul PPE a adoptat un document de poziție care își expune ideea despre ceea ce ar trebui să fie UE în viitor. “Documentul de poziție pe care l-am susținut este un document cheie într-o perioadă crucială pentru Europa și pentru lume”, a explicat Paulo Rangel, deputat în Parlamentul European, responsabil pentru portofoliul Viitorului Europei.

Documentul de pozitie se bazează pe cei trei piloni transversali ai Grupului PPE, care nu sunt negociabili: apărarea statului de drept si democratiei, apărarea celor patru libertăți ale Europei (libera circulație a mărfurilor, a capitalului, a serviciilor și a cetățenilor), apărarea unei economii sociale de piață. Principalele idei inovatoare ale documentului se află în domeniul securității și apărării, reformarea instituțiilor UE pentru a le apropia de cetățenii europeni, pentru a completa Uniunea Economică și Monetară cu o Uniune a Inovării pe Piața Unică Digitală și pentru a consolida investițiile pentru stimularea creșterii economice .

Documentul de Poziție al Grupului PPE privind Viitorul Europei susține fără rezerve o Uniune Europeană a Apărării, cu capacități operaționale reale și în cooperare cu ONU și NATO. De asemenea, solicită dezvoltarea capacităților militare pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și Organismul European pentru Protecție Civilă și o nouă generație de măsuri de combatere a terorismului.

De asemenea, sugerează transformarea Consiliului de Miniștri (ECOFIN, AGRI etc.) într-o a doua Cameră Parlamentară – Camera Statelor – și că Turcia nu poate adera la UE, ci ar trebui să rămână într-un parteneriat apropiat.

Documentul exprimă, de asemenea, angajamentul Grupului PPE de a finaliza Uniunea Economică și Monetară, de a căuta o Economie Socială echitabilă cu o dimensiune socială în centrul său, de a căuta acorduri echitabile de comerț liber, care să facă globalizarea să funcționeze în folosul cetățenilor și să abordeze demografia provocările și inegalitățile teritoriale din cadrul UE.

Inspirat de gândirea umanistă și rădăcinile iudeo-creștine, acest document strategic este autoportretul ideologic al Grupului PPE și reflectă credința în proiectul european și indispensabilitatea sa pentru o afirmare globală a statelor, națiunilor și cetățenilor Uniunii.

“După aproape un an de dezbatere profundă cu toți deputații europeni, Grupul PPE este lider și arată că are o viziune, o direcție și un design pentru Europa în aceste momente de incertitudine și turbulențe”, a declarat Rangel. „Nu este vorba despre opoziție, ci despre complementaritate și sinergie între mândria națională și identitatea europeană”, a concluzionat el.

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de pozitie al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atat in cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Citiți în textul ce va fi publicat mâine despre rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.