DOCUMENT SPECTACULOS: BICA l-a facut scapat pe TENDER la ordinul lui COLDEA

CATALIN TOLONTAN, redactorul sef al Gazetei Sporturilor, a facut o serie de noi dezvaluiri spectaculoase din dosarele in care este implicata fosta sefa DIICOT, ALINA BICA. Conform acestuia, in dosarul fostei sefe antimafie, exista o declaratie despre care nu s-a vorbit pana in momentul de fata, ratiunile oficiale invocate fiind cele legate de securitatea nationala.

CATALIN TOLONTAN, citand din precizarile facute de ALINA BICA in fata procurorilor DNA, a dezvaluit ca  ”misiunea” ca afaceristul OVIDIU  TENDER sa fie scapat de inchisoare ar fi fost dispusa nu de fosta sefa DIICOT, ci de FLORIAN COLDEA, prim- adjunct al SRI.

CATALIN TOLONTAN  a dezvaluit cum s-a aparat fosta sefa DIICOT, ALINA BICA, in fata procurorilor DNA privind acuzatiile ca ar fi incercat sa il scape de inchisoare cu executare pe afaceristul OVIDIU TENDER:

”O declaratie a fostei sefe DIICOT, ratacita in volumul de aproape 400 de pagini, descrie mecanismul prin care ”ratiunile de securitate nationala” ar interveni in deciziile justitiei, dezvaluie CATALIN TOLONTAN.

Unul dintre dosarele in care DNA o cerceteaza pe ALINA BICA (659/P/2014) vizeaza modul in care, sustin procurorii, ”dupa preluarea functiei de procuror sef al DIICOT, ALINA BICA a actionat in urmarirea intereselor inculpatului Ovidiu Tender de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare”.

Exista la dosar o declaratie a ALINEI BICA despre care nu s-a vorbit pina acum. BICA sustine ca prim adjunctul SRI FLORIAN COLDEA e cel care i-a cerut in 2013 ca ”din ratiuni de securitate nationala” OVIDIU TENDER sa nu faca inchisoare. Si, chiar daca va fi condamnat, sa gaseasca o solutie ca sa pedeapsa sa fie fara executare.

Cadrul este urmatorul. In vara lui 2013 se apropia momentul sentintei pentru OVIDIU TENDER, intr-un dosar investigat de DIICOT si trimis in judecata in 2006, chiar de catre ALINA BICA.

CITESTE SI: ALINA BICA si SORIN OVIDIU VINTU, denuntati de OVIDIU TENDER la DNA de ca ar fi luat o SPAGA de patru milioane de euro 

Omul de afaceri era acuzat de inselaciune si de spalare de bani in cazul Carom, un nume coborit direct din piesele lui Mihail Sebastian. Presiunea era mare. Intr-un dosar disjuns din Carom, MARIAN IANCU, fostul patron al lui Poli Timisoara, primise 10 ani de inchisoare in instanta de fond. Cum acuzele la adresa lui OVIDIU TENDER erau similare, procurorii din DIICOT se asteptau la o pedeapsa comparabila. Iar TENDER stia asta.

DNA sustine ca, dupa ce a fost numita sefa a DIICOT in martie 2013, BICA si-a determinat subordonatii sa ceara in fata instantei o pedeapsa de ”suspendare sub supraveghere” pentru OVIDIU TENDER. La dosar sint mai multe declaratii ale unor angajati ai DIICOT impotriva lui BICA.

Intii de toate, ALINA BICA l-a schimbat, in august 2013, pe procurorul de sedinta, MIREL RADESCU, dupa ce ii luase pulsul si simtise, spune procurorul, ca nu-l poate indoi.

RADESCU pledase mai bine de 5 ani in acest caz. I s-a transmis ca se va ocupa in continuare de celelalte dosare, ”mai putin de TENDER”. Totusi, Radescu a mai participat la termenul din septembrie 2014. Chiar a doua zi a fost chemat de BICA, cea care i-a zis in fata ca nu se mai ocupa de cazul Carom.

Procurorii DNA afirma ca, pentru a fi sigura ca RADESCU este tinut departe de TENDER, BICA l-a mutat pe magistrat de la ”Judiciar” la ”Economico-Financiar”. Sefa lui Radescu, SILVIA STEFANESCU, sustine insa ca ei RADESCU nu i-a spus nimic si ca ”in principiu, el isi exprimase optiunea de a pleca de la Judiciar”.

In octombrie 2014, procurorul CLAUDIA CURELARUcea numita in locul lui Radescu, a anuntat-o pe sefa serviciul Judiciar, SILVIA STEFANESCU , despre iminenta pronuntarii verdictului in imbatrinitul caz CAROM.

CITESTE SI: ATAC FRONTAL ALINA BICA despre directorul interimar al SRI: COLDEA mi-a cerut sa intervin pentru TENDER 

Pe 27 octombrie 2014, ALINA BICA le cheama pe Stefanescu si pe Curelaru la ea. Le cere sa semneze un proces verbal prin care sa fie de acord sa ceara instantei ca pedeapsa care urma sa fie data in cazul lui Ovidiu Tender sa se execute prin ”suspendare sub supraveghere”. Sa nu faca inchisoare.

SILVIA STEFANESCU povesteste ca i-a spus ALINEI BICA sa-l lase pe judecator sa decida si ca MARIAN IANCU incasase 11 ani intr-un dosar asemanator. ”Ce Silvi, nu esti de acord cu mine?”, a intrebat-o Bica pe Stefanescu. Si cele doua procuroare din fata sefei au fost de acord.  Au semnat chiar cu stiloul intins de BICA.

Mai tirziu, iesite din cabinet, Stefanescu i-a spus lui Curelaru sa nu depuna referatul care-l ajuta pe Tender la dosar. In declaratia ei, Stefanescu marturiseste ca i-a fost teama ”ca referatul devine public”si ca , la un prejudiciu de 300 de miliarde, se poate naste un scandal. Plus ca nu mai putea face apel.

Pe 5 noiembrie, are loc ultima infatisare in dosar. Curelaru spune ca nu a actionat asa cum i-a cerut Bica.

Procurorul DNA o intreaba daca, atunci cind a vazut ca DIICOT nu e clement, OVIDIU TENDER a reactionat in vreun fel. Curelaru raspunde: ”Mi s-a parut suspect ca, in ultimul cuvint, inculpatul Tender a spus ca sa nu uitam ca, asa cum el a fost victima unei schimbari de regim in urma cu 8 ani, si acum se va schimba regimul si va fi o victima sau mai multe victime”.

Curajul a revenit integral la DIICOT nici o luna mai tirziu. Pe 20 noiembrie 2014, procurorul sef de birou Stefanescu afla ca Alina Bica este luata de pe strada de DNA. ”In chiar dimineata in care ALINA BICA a fost retinuta de catre DNA am mers la adjunctul procurorului general, Codrut Olaru, sa-i spun ce greseala am facut”, scrie Stefanescu in declaratie.

Olaru o cearta, ii cere sa vina cu actele si cu cealalta procuroare, Curelaru, la el. Si refac hirtiile. Apoi se adreseaza instantei si cer pedeapsa cu executare pentru toti cei judecati, inclusiv pentru TENDER. Aceasta este versiunea DNA. Dar mai exista inca una.

Audiata pe 29 ianuarie 2015, ALINA BICA sustine ca s-a cerut, intr-adevar, protejarea lui OVIDIU TENDER, dar nu de catre ea, ci de catre FLORIAN COLDEA, prim adjunctul sefului SRI.

”Lucrurile nu sint adevarate in forma prezentata, ci au stat intr-o cu totul alta maniera”, declara ea si detaliaza. Ea spune ca a facut intr-adevar niste redistribuiri de dosare la DIICOT, ceruta de Hosu, adjuncta ei, si chiar de Radescu, cel care se ocupa de cazul CAROM. Articolul e plin de ”a spus” pentru ca e o relatare a ceea ce sustin partile in dosarul DNA.

CITESTE SI: OVIDIU TENDER la DNA: Ma bucur de ARESTAREA ALINEI BICA 

”Ulterior acestei redistribuiri” nu-si mai aduce aminte exact cind, ALINA BICA spune a fost chemata de FLORIAN COLDEA la SRI.

FLORIAN COLDEA  i-a dat o ”informare” potrivit careia, ”din ratiuni de securitate nationala”, legate de exploatarile pe care OVIDIU TENDER  le detine in Africa, ar fi bine sa reanalizeze dosarul omului de afaceri. Astfel incit acesta sa nu faca inchisaore.

Motivul lui FLORIAN COLDEA? Prin firma lui Tender, Prospectiuni SA, ”urmau sa se deruleze anumite contracte”. Bica nu spune mai mult. Ce contracte? Tacere.

In schimb, sefa DIICOT pretinde ca i-a explicat lui FLORIAN COLDEA ca ”dosarul e foarte bine facut” si ”ca e imposibil ca OVIDIU TENDER sa primeasca 3 ani cu suspendare”. La care adjunctul sefului SRI ar fi devenit ”vizibil deranjat” si a amenintat-o: ”ca s-ar putea sa o sfirsesc rau ca atunci cind se discuta chestiuni de stat nu am caderea necesara sa aplic ratiuni de cenzura”. 

OVIDIU TENDER are afaceri in mai multe tari africane, printre care Guineea Bissau, Gambia si Senegal.

ALINA BICA i-ar fi replicat lui FLORIAN COLDEA ca degeaba cere procurorul, pentru ca judecatorul nu va fi de acord. Seful din SRI a replicat ca nu e treaba ei asta si ca sa-si indeplineasca partea, adica sa faca actele ”la vedere”, in forma ceruta. ALINA BICA lasa sa se subinteleaga faptul ca resutul jobului l-ar fi rezolvat judecatorii.

Mai departe, ALINA BICA nu spune explicit ca s-a supus. Dar afirma ca a considerat ca ceea ce i s-a cerut, si ce rezulta ca a cerut mai departe procurorilor din subordinea sa!, nu avea nici un efect juridic, pentru ca oricum legea nu o permitea si instanta ar fi refuzat.

Reformulind ceea ce afirma Bica: lasa de inteles ca s-a acoperit cu hirtii in fata lui FLORIAN COLDEA, acele hirtii pe care le-a solicitat subordonatilor. Dar ca, in mod real, n-a intervenit in favoarea lui Tender.

Ea declara ca, dupa aceasta intilnire, SRI le-a trimis celor de la DIICOT numai rapoarte ”neserioase” si ca i s-a transmis de catre diverse persoane ca e bine sa paraseasca functia, ca i s-au pus microfoane in birou si ca LAURA CODRUTA KOVESI s-ar fi laudat ”frecvent” ca-i va face dosare penale.

Mai mult, ea a spus procurorilor DNA ca nu i-a parut normala pretentia din alte cazuri a lui FLORIAN COLDEA ca DIICOT sa lucreze asa cum doreste SRI. Dupa aceasta declaratie, BICA a mai spus citeva lucruri despre SRI in raspunsurile catre jurnalista Adina Anghelescu pe 19 februarie. Iar de atunci este in arest si tace.

CITESTE SI: ALINA BICA, ACUZATII DURE la adresa generalului SRI FLORIAN COLDEA 

OVIDIU TENDER a fost, conform unor dezvaluiri facute de Evenimentul Zilei in 2008, informator al Securitatii. El negase in 2004 acest lucru.

In DOSARUL CAROM, pe 16 decembrie 2014 prima instanta l-a condamnat la 11 ani si 4 luni cu executare pe Ovidiu Tender.”, se arata in dezvaluirile lui CATALIN TOLONTAN, postate pe blogul personal.

Sursa foto si text: tolo.ro