DOCUMENTAR: 75 de ani de la DICTATUL DE LA VIENA

La 30 august 1940 prin DICTATUL DE LA VIENA, impus de marile puteri fasciste, GERMANIA si ITALIA, delegatia romana formata din ministrul de externe MIHAIL MANOILESCU si VALTER POP, a fost obligata sa accepte si sa semneze, la Palatul Belvedere din Viena, ”arbitrajul” prin care ceda UNGARIEI HORTHYSTE partea de nord-est a TRANSILVANIEI.

In contextul politico-militar al anului 1940, cand marile democratii europene, FRANTA si MAREA BRITANIE, nu mai erau capabile sa-si garanteze propriile granite si deci nici nu se mai punea problema respectarii TRATATELOR DE AJUTOR RECIPROC CU ROMANIA, tara noastra se gasea intr-o situatie de completa izolare intre state revansarde si revizioniste.

Primul act al dramei pe care o traversa poporul roman se consumase deja. Bazandu-se pe prevederile Protocolului Secret al PACTULUI RIBBENTROP-MOLOTOV, din 23 august 1939, URSS smulsese Romaniei, in urma notelor ultimative, din 26 si 28 iunie 1940, Basarabia si Bucovina de Nord.

La 30 august 1940 se consuma, deci, al doilea act.

CITESTE SI: DOCUMENTAR – 75 DE ANI DE LA ULTIMATUMUL SOVIETIC ADRESAT ROMANIEI

La presiunile Germaniei care conditionase ”GARANTAREA” GRANITELOR ROMANIEI de satisfacerea pretentiilor teritoriale ale Ungariei si Bulgariei, tara noastra a fost obligata, ca sub pretextul unui arbitraj, sa cedeze 43.492 kmp cu o populatie de 2.667.000 de locuitori dintre care 50,2% romani.

Acceptarea dictatului de guvernul roman s-a petrecut in conditiile in care, asa cum se arata in studiul elaborat de Marele Stat Major al Armatei Romane: eram ”complet izolati si lipsiti de sprijinul material si politic al oricarei puteri straine”.

Noua frontiera romano-maghiara a fost trasata de Hitler ”ca un PUMNAL IN INIMA ROMANIEI”.

Se realiza nu numai CONTROLUL ASUPRA PETROLULUI ROMANESC, vital pentru razboiul blitz preconizat de fascismul german, ci si acapararea crestelor Carpatilor rasariteni, creandu-se o pozitie strategica deosebit de importanta pentru viitoarea ofensiva germana spre Est.

CITESTE SI: PARTICIPAREA ROMANIEI LA AL DOILEA RAZBOI MONDIAL – DOCUMENTAR

Trecerea Ardealului de nord in stapanirea maghiara a insemnat, dincolo de sfidarea oricarei norme de drept international, instaurarea in zonele respective a unui REGIM AL TERORARII DE MASA. Barbariile au inceput din primul moment al ocupatiei: crime, maltratari, expulzari, dislocari de populatie, jaf economic, lagare de munca, maghiarizare fortata.

Numai in perioada septembrie 1940 — 1 ianuarie 1941, au fost ucisi 919 oameni, 1.126 au fost schingiuiti, 15.893 au fost arestati. In cei patru ani de ocupatie, circa 300.000 de romani au fost EXPULZATI PESTE GRANITA.

Dar nu numai romanii au fost vizati de NOUA ORDINE MAGHIARA. La sfarsitul lui aprilie 1944, in toate orasele ardelene a inceput INCHIDEREA EVREILOR IN GHETOURI. Din vara lui 1944 au fost deportati, in lagarele germane de exterminare, 148.288 de evrei din care peste 100.000 au fost ucisi.

CITESTE SI: 23 AUGUST 2015: 71 DE ANI DE LA IESIREA ROMANIEI DIN ALIANTA CU PUTERILE AXEI

Ocupatia maghiara s-a incheiat la 25 octombrie 1944, cand orasele Satu Mare si Carei au fost eliberate de Armata Romana care, la 23 august 1944, intorsese armele si intrase in coalitia Natiunilor Unite.

Teritoriul rapit la 30 august 1940 a revenit sub administratie romaneasca abia la 9 martie 1945, dupa sase luni de ocupatie militara sovietica si dupa ce la conducerea Romaniei, Moscova instalase guvernul condus de dr. PETRU GROZA.

Tratatul de pace de la Paris, semnat la 10 februarie 1947, dintre Romania si Natiunile Unite, consemna si consfintea revenirea nord-estului Transilvaniei la Romania.

Sursa foto: istorie-pe-scurt