DOCUMENTAR: TRAGEDIA DE LA COSTESTI DIN 1930: 118 MORTI intr-un INCENDIU IN BISERICA, de VINEREA MARE

Romania este in DOLIU NATIONAL dupa TRAGEDIA de vineri seara, din CLUBUL COLECTIV DIN CAPITALA. La aproape 48 de ore de la izbucnirea INCENDIULUI, numarul de victime la acest concert este unul SOCANT: 30 de tineri DECEDATI si aproape 150 de RANITI, din care zeci sunt internati in STARE GRAVA in spitalele din Capitala. 

Insa cel mai mare incident de acest fel a avut loc in urma cu mai bine de 85 de ani, la BISERICA DIN COSTESTI, pe 18 aprilie 1930, cand la SLUJBA DE VINEREA MARE a avut loc unul dintre cele mai cutremuratoare evenimente ale Europei interbelice, cand 118 OAMENI AU MURIT ARSI. 

Intreaga tara citea inmarmurita stirile din cele cateva ziare bucurestene si nici la nivel european nu era ziar, unde teribilul eveniment sa nu umple pagini intregi.

Venisera sa se roage in mica bisericuta din lemn, stramta, construita in secolul XVIII, DE DOUA ORI MAI MULTI ENORIASI decat ar fi incaput inauntru. Poate din initiativa parintilor, poate a preotului, s-a dat prioritate copiilor. De la o lumanare, s-au aprins brusc niste flori uscate, iar flacara s-a inaltat rapid pana la tavanul de lemn, situat sub podul unde erau depozitate alte uscaturi. In cateva minute, biserica s-a umplut cu un fum gros si intreaga asistenta s-a repezit spre singura usa care dadea afara.

CITESTE SI: TRAGEDIA DIN COLECTIV. NUMARUL MORTILOR A AJUNS LA 30. TREI VICTIME AU DECEDAT DUMINICA. UPDATE

Dar in secolul XVII se construia fara a se tine seama de normele elementare intr-ale arhitecturii: USA BISERICII ERA FACUTA SA SE DESCHIDA INSPRE INTERIOR. Imbulzeala spre iesire, panica si presiunea celor din spate spre cei din dreptul usii ii punea pe acestia in imposibiliate s-o deschida. Speriata, multimea nu intelegea ca singura scapare era un pas indarat, pe care nu l-a facut.

Eforturile parintilor, care incercau sa forteze usa dinspre exterior se izbeau de presiunea disperata a celor din biserica si practic usa nu putea fi urnita din loc. Nici n-a fost. Flacarile s-au intins cu o repeziciune de neinchipuit, iar fumul gros a dus la ASFIXIEREA celor 118 persoane, din care 116 credinciosi, plus preotul si tarcovnicul sau.

Opinia specialisitilor era ca victimele n-au ars cu adevarat de vii, ci AU MURIT ASFIXIATE, dupa care au fost carbonizate. In doua ore, pe locul bisericii nu ramasese decat restul unui imens rug fumegand. Un adolescent reusise sa scape in prima instanta, insa ulterior a DECEDAT IN SPITAL, din cauza arsurilor. Presa europeana titra evenimentul din Romania ca pe CEL MAI TRAGIC DEZASTRU UMAN PETRECUT PE TIMP DE PACE, iar sarbatoarea pascala a acelui an a fost poate cel mai trist Paste la care au asistat romanii.

CITESTE SI: A SAPTEA OARA IN ULTIMII 15 ANI CAND SE DECLARA DOLIU NATIONAL. CE PRESUPUNE DECIZIA ANUNTATA DE GUVERN

Chiar a doua zi, au venit autoritatile, au inceput cercetarile, personalitati din elita bucuresteana s-au deplasat sa-i consoleze si, daca este nevoie, sa-i ajute pe cei ramasi in viata – majoritatea parinti si bunici ai celor dipsaruti.

Nelipsita de obicei in momentele grele ale tarii, a sosit si REGINA MARIA, insotita de tanarul rege Mihai I, minor de numai 9 ani, ajuns la tron in urma renuntarii tatalui sau, principele Carol. Nu banuia nimeni ca, peste nici doua luni, la 10 iunie 1930, principele se va intoarce in tara, isi va inlatura fiul de la tron se va instala el in locul lui si va domni cu numele de Carol al II-lea.

A fost un Paste indoliat in acel an, iar ziua de 18 aprilie a ramas zi de doliu in intreaga tara, pana la izbucnirea razboiului, aducator de alte lacrimi atat de multe si de dureroase, incat TRAGEDIA DE LA COSTESTI a ajuns sa intre in uitare. Astazi, mai aminteste de acea zi doar un mic memorial, pus pe locul bisericutei, cu numele celor care, ca si Iisus, si-au dat duhul in ziua de VINEREA MARE, rugandu-se.

Sursa foto: ziarecom