Documente declasificate: ICE Dunarea, conturi de 4 miliarde de dolari in 1990! Banii au disparut

Multe dintre secretele fostei securitati sunt pe cale de a fi aflate de opinia publica. Serviciul de Informatii Externe a trimis catre CNSAS  toate dosarele care contin informatiile secrete legate de Interprinderea de Comert Exterior Dunarea.

Un raport de control, declasificat acum, arata ca in 1990 in conturile Dunarea erau peste patru miliarde de dolari! Nu se stie unde si la cine au ajuns acesti bani. Cercetatorii CNSAS sunt pe cale sa afle destinatia acestei sume fabuloase.

Intreprinderea Dunarea era si locul unde se faceau afacerile murdare ale Securitatii, anunta Realitatea Tv.

Sunt multi bani care au trecut prin conturile Interprinderii de Comert Exterior – Dunarea. Dosarele declasificate arata suma exacta aflata in conturi imediat dupa revolutie.

Printre documentele trimise CNSAS exista si o nota-raport semnata chiar de Nicolae Ceausescu si care a dus la infiintarea interprinderii Dunarea.

Securitatea facea bani din aproape orice. In dosarele predate de SIE exista inclusiv o inventariere a vanzarii de oameni.

Pretul era stabilit in functie de calitatea persoanei. Daca avea studii superioare costa mai mult, daca era un om de rand putea fi rascumparat cu doar cateva sute de dolari. Securitatea facea bani si din comisioane in urma unor negocieri secrete. Toate aceste lucruri pot acum sa devina publice.

In total, de la Serviciul Roman de Informatii Externe au ajuns la CNSAS 297 de volume.