Documente DNA: Sebastian GHITA a corupt alegatorii cu TIGAI CUMPARATE LA NEGRU

SEBASTIAN GHITA a corupt alegatorii la alegerile parlamentare din 2012 pentru a fi ales deputat prin distribuirea de TIGAI CUMPARATE DE PE PIATA NEAGRA, dar si pe cei din Republica Moldova la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Victor Ponta, sustin procurorii DNA.

CITESTE SI: SEBASTIAN GHITA, la iesirea de la DNA Ploiesti: S-a luat o noua masura asupra mea PENTRU A FI UMILIT 

Potrivit documentelor de la dosar, Sebastian Ghita a folosit o parte din sumele de bani obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile controlate de deputat, “pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”.

“Astfel, in concret, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii ECONOMISITI in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa-zise MATERIALE ELECTORALE (de exemplu TIGAI), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze”, spun procurorii DNA.

Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate de Sebastian Ghita, una din aceste societati fiind SC Media Fantasy Solution SRL Bucuresti.

“In acelasi registru infractional, Ghita Sebastian Aurelian a conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro”, mai arata DNA.

CITESTE SI:SEBASTIAN GHITA: Am INTERDICTIE sa vorbesc cu Victor Ponta

Sebastian Ghita este acuzat ca, in perioada 2000 — 2015, a obtinut importante sume de bani in mod nelegal — prin traficarea influentei — sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

“Banii au fost spalati printr-o multitudine de operatiuni financiar — bancare fara justificare economica, iar, ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidentiale din anul 2014. Tranzactiile financiare au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si TVA”, mai arata procurorii.

In acest caz, cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de spalare se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilit la o valoare minima de 37.720.325 lei.

CITESTE SI: SEBASTIAN GHITA ramane sub CONTROL JUDICIAR

Sebastian Ghita a fost chemat miercuri la sediul DNA Ploiesti, unde a fost anuntat ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele lui in dosarul in care este anchetat si Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Sebastian Ghita este acuzat si de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

 *sursa foto: ziuanews.ro