DOCUMENTELE in baza carora romanii pot vota la ALEGERILE PREZIDENTIALE, stabilite de BEC a stabilit

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat luni o decizie privind DOCUMENTELE in baza carora cetatenii romani din tara si din strainatate pot vota la ALEGERILE PREZIDENTIALE din acest an.

Conform documentului, in ziua votarii, romanii aflati in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar — in cazul elevilor din scolile militare.

Cei care se afla in strainatate in ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, se mai arata in documentul BEC.

Romanii aflati in state care permit accesul pe teritoriul lor in baza cartii de identitate si a cartii electronice de identitate isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia din urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea electronica de identitate, titlul de calatorie.

De asemenea, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS) si in baza titlului de calatorie.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), potrivit BEC.

Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Sectiile de votare din strainatate nu vor avea sau utiliza urne speciale, se mentioneaza in decizie.

“Dupa data incheierii campaniei electorale, este obligatorie numai indepartarea materialelor electorale de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare. Prin continuarea propagandei electorale dupa data incheierii campaniei electorale se intelege afisarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum si difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, dupa data de 1 noiembrie ora 7,00, respectiv dupa data de 15 noiembrie ora 7,00, in cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin”, se mai arata in documentul citat.

Sursa foto: redesteptarea.ro