Doi ani de la naufragiul Costa Concordia. Cateva zeci de supravietuitori au participat la o ceremonie de comemorare

Cateva zeci de supravietuitori ai naufragiului Costa Concordia, soldat cu 32 de morti, au participat luni la o scurta ceremonie la Grosseto, in Toscana, pentru comemorarea acestei tragedii, relateaza AFP.

Ei s-au reunit in fata tribunalului unde are loc procesul impotriva fostului comandant al navei Concordia, Francesco Schettino, apoi au respectat un minut de reculegere in picioare, alaturi de avocati si magistrati.

O audiere in procesul lui Francesco Schettino, urmarit pentru omucidere multipla din culpa, pentru abandonarea navei si pagube provocate mediului, ar fi trebuit sa aiba loc luni dar din cauza unei greve nationale a avocatilor, la care participa si echipa sa de aparare, audierea a fost amanata pentru 27 ianuarie.

Fostul capitan al navei naufragiate, absent de la audiere, a transmis intr-un comunicat “condoleante profunde” la adresa familiior victimelor. “Ma asociez minutului de reculegere din cadrul comemorarii, care reinvie durerea de neuitat pentru noi toti”, a adaugat el.

Alte ceremonii sunt prevazute pentru aceasta zi pe insula Giglio, unde s-a produs accidentul, in special o slujba in cursul diminetii, un mars cu faclii in cursul serii si declansarea sirenelor vapoarelor la ora naufragiului, 21.45.

in noaptea de 13 ianuarie 2012, Costa Concordia, care naviga prea aproape de coasta, a lovit o stanca si a esuat la cateva zeci de metri de insula Giglio avand la bord 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de turisti. Acest accident s-a soldat cu 32 de morti dar cadavrul uneia dintre victime nu a fost gasit.

in urma cu trei zile, expertii au confirmat ca pachebotul ar urma sa fie pus pe linia de plutire si sa paraseasca insula in iunie, la doi ani si jumatate dupa naufragiu.

Crin Antonescu: Garantez ca USL isi va inceta candva existenta, dar nu se va intampla foarte curand