Doi comandanți cu greutate din Jandarmeria Română ar putea fi reținuți preventiv! Declarații

Doi ofițeri cu funcții foarte importante din Jandarmerie ar urma să fie reținuți preventiv prin decizii ale Parchetului Militar, anunță, în exclusivitate, România Liberă.

Update: Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției brutale a jandarmilor la protestul din 10 august și urmărit penal de Parchetul Militar în acest dosar spune că ar proceda și acum la fel. 

”Categoric, dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri”, a declarat Cazan, după ce a ieșit de la întâlnirea de miercuri cu procurorii.  Acesta a spus că respinge ”cu tărie” acuzațiile din dosarul de la Parchet și că nu își reproșează nimic, pentru că a respectat legea ”ad literam”.

Întrebat de jurnaliștii prezenți despre motivele pentru care este cercetat de procurori, el a spus  că nu cunoaște numărul copiilor afectați de intervenția din 10 august și le-a cerut jurnaliștilor să se uite în Dicționarul Explicativ înainte să mai folosească temrenul ”a gaza”.

Știre inițială

Cei doi ofițeri care ar urma să fie reținuți sunt Sebastian Cucoș, prim-adjunct al șefului Jandarmeriei Române, și Laurențiu Cazan, șeful Direcției de Jandarmi a Municipiului București. Reținerea lor s-ar produce în cadrul anchetei desfășurate asupra intervenției jandarmilor la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.

Reținerea celor doi ofițeri ar fi imediat urmată de suspendarea lor de la comandă sau de punerea lor sub control judiciar, ceea ce ar face să nu-și mai poată exercita atribuțiile. Această nouă problemă în funcționarea Jandarmeriei Române ar putea sp fie discutată chiar la Bruxelles, la întâlnirea care va avea loc între oficiali ai Comisiei Europene și premierul Viorica Dăncilă.

Parchetul Militar a primit câteva sute de plângeri de la persoane civile care afirmă că au fost agresate de jandarmi la 10 august. Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a primit circa 200 de plângeri de la jandarmi care afirmă că au fost agresați de către demonstranți. Procurorii militari au lucrat foarte repede la acest dosar, venind la serviciu chiar și în zilele libere. În schimb, Parchetul Sectorului 1 a acționat mult mai lent, până la acest moment nefiind desemnat, se pare, nici măcar un procuror de caz.

“Nu poate exista vid la comandă”

Surse din cadrul Jandarmeriei au precizat pentru România Liberă însă că, în nicio structură militară, deci nici în Jandarmerie, “nu poate exista vid la comandă, întrucât, dacă un comandant nu-și mai poate îndeplini atribuțiile, în locul său vine automat locțiitorul”.

La Jandarmeria Capitalei, locțiitorul lui Cazan este locotenent-colonelul Alin Mastan. La Inspectoratul General al Jandarmeriei, atribuțiile lui Cucoș ar putea fi preluate temporar chiar de șeful lui direct, Cătălin Sindile, care anterior a fost prim-adjunct.

Sursa text: românialiberă.ro