Doi consilieri de la FISCUL din Constanta, RETINUTI de DNA pentru luare de SPAGA

Marius Valeriu Toropu si Alexandra Bolchis, consilieri superiori de la FISCUL constantean, au fost RETINUTI de DNA pentru 24 ore, deoarece au luat SPAGA de la un contribuabil care ceruse rambursare de TVA.

Procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore a doi consilieri superiori in cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Galati – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Constanta – Serviciul Inspectie Fiscala Persoane Fizice. Marius Valeriu Toropu si Alexandra Bolchis sunt retinuti incepand de la data de 4 iunie, pentru infractiunea de luare de mita.

Citeste si: SEFUL Politiei Suceava este anchetat de procurorii DNA pentru ABUZ in SERVICIU

In cursul lunii martie 2014, cei doi au efectuat o inspectie fiscala partiala la o persoana fizica. Aceasta ceruse rambursarea taxei pe valoarea adaugata pentru perioada 1.03.2012 – 31.01.2014. Consilierii de la Fisc i-au pretins un procent de 10% din suma totala la care avea dreptul la rambursare, respectiv 31.300 lei cu titlu de mita.

Banii erau ceruti pentru ca Toropu si Bolchis sa faca respectivul control si sa faciliteze, astfel, obtinerea sumei solicitate cu titlu de rambursare a taxei pe valoarea adaugata – in valoare de 313.000 lei. Fara aceasta verificare, finalizata cu Raportul de inspectie fiscala din data de 17.03.2014, plata nu putea fi efectuata.

Citeste si: ALEXANDRU UIOREANU, condamnat la 8 luni de inchisoare cu suspendare

Denuntatorul a acceptat propunerea formulata de cei doi si, la indicatia inculpatului Toropu Marius Valeriu, i-a remis acestuia suma pretinsa, in doua transe. Ambele au fost platite in cursul lunii martie 2014: prima – in valoare de 15.000 lei, iar cea de-a doua – in valoare de 16.300 lei. Marius Valeriu Toropu si Alexandra Bolchis urmeaza a fi prezentati, in data de 5 iunie 2014, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile la Tribunalul Constanta.