DOI dintre OAMENII lui LIVIU DRAGNEA, INCULPATI de procurorii DNA intr-un dosar de EVAZIUNE FISCALA

Omul de afaceri Marian Fiscuci si fostul deputat Adrian Simionescu, considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea, s-au aflat vineri la DNA, informeaza News.ro. Dupa ce a stat mai putin de o ora, Fiscuci le-a declarat jurnalistilor care il asteptau la iesire ca a fost chemat in legatura cu un dosar mai vechi. Adrian Simionescu a refuzat sa faca declaratii presei.

UPDATE: Omul de afaceri Marian Fiscuci si fostul deputat Adrian Simionescu, considerati apropiati ai lui Liviu Dragnea si audiati vineri la sediul DNA, sunt inculpati de procurori intr-un dosar de evaziune fiscala. Acestia sunt acuzati ca, pentru a nu plati TVA, au folosit fictiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de parlamentar, pentru a livra in tara utilaje agricole cumparate de la firme consacrate din UE. Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproape 5,7 milioane de lei.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Adrian Simionescu, la data faptelor deputat si actionar la societatea comerciala Fan Speed Nikopole, pentru efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala, si Marian Fiscuci, la data faptei administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscala.

In acelasi dosar sunt inculpati si Florinel Marinas si Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, pentru complicitate la evaziune fiscala, dar si firma PROINVEST SRL, pentru evaziune fiscala. Anchetatorii arata ca, in perioada 2012 – 2014, Fiscuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu pe care le-a livrat beneficiarilor – firme romanesti.

“In acest lant economico – financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de deputatul Simionescu Adrian (administrata de ceilalti doi inculpati), careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania”, arata DNA.

Potrivit sursei citate, “ca mod de operare, initial se identificau beneficiarii – firme romanesti – si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole, promitandu-li-se vanzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania si Franta, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era si dealer-ul autorizat al firmelor producatoare”.

Procurorii precizeaza ca, dupa identificarea firmelor interesate care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L. Conform anchetatorilor, “schema infractionala de eludare a obligatiilor fiscale s-a realizat pe urmatorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlata de inculpatul Fiscuci Marian, realiza o vanzare fictiva (tranzactie intracomunitara) catre firma Fan Speed Nikopole, controlata de inculpatii Simionescu Adrian Constantin si Marinas Florinel, (operatiune scutita de TVA) “.

Tranzactiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenta de legalitate si a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operatiunilor intracomunitare. In cursul anului 2014, Simionescu, prin demersurile efectuate direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat intreaga activitate comerciala a doua societati comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obtinand un folos in valoare de 1.159.393 lei (echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele doua firme in perioada respectiva).

Simionescu a realizat in mod efectiv activitatile de administrare a celor doua firme, el fiind atat factorul decizional in respectivele societati comerciale, cat si administratorul “de facto”, realizand atributiile specifice administratorului. In intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – “livrate intracomunitar” era de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrari de bunuri catre Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu 5.692.634 de lei, reprezentand TVA de plata.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin lui Simionescu Adrian, Marinas Florinel, Simionescu Mihai Alexandru si SC Proinvest SRL. Aceeasi masura a mai fost instituita si asupra conturilor detinute de inculpatii Simionescu Adrian Constantin, Fiscuci Marian, Marinas Florinel, Simionescu Mihai Alexandru si SC Proinvest SRL.

STIRE INITIALA

Conform unui raport atribuit DGPI prezentat de jurnalistii de la Rise Project, Fiscuci se numara printre oamenii de baza ai liderului PSD Liviu Dragnea, numele sau figurand in “organigrama” gruparii din jurul acestuia. De asemenea, si numele lui Simionescu apare in anchetele Rise Project in legatura cu Tel Drum, firma in spatele careia s-ar afla Dragnea. DNA s-a sesizat din oficiu in doua dosare penale “in rem” pentru fapte asimilate coruptiei, in urma investigatiei Rise Project.

Rise Project a publicat un raport atribuit Directiei Generale de Protectie Interna, intitulat “Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman”, care descrie o “retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene si guvernamentale, aparand si numele lui Fiscuci.

In acest document, Dragnea este prezentat drept “detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris ca raportul, care in prezent s-ar afla in arhiva DGPI, vorbeste despre afacerile cu bani publici ale gruparii, despre zeci de licitatii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrari fictive, donatii suspecte la partid, cercuri relationale si de influenta.

Adrian Simionescu s Marian Fiscuci mai sunt cercetati de DNA intr-un dosar deschis in 2014, primul fiind acuzat de acte de comert incompatibile cu functia si cel de-al doilea de evaziune fiscala. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informatiile prezentate de Rise Project privind legaturile sale cu firma Tel Drum, afirmand ca nu are actiuni la purtator si nici nu se afla “in spatele” ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise si in cazul carora a fost dispusa neinceperea urmaririi penale.

De asemenea, autenticitatea documentului prezentat de Rise Project a fost contestata de ministrul de Interne Carmen Dan.

Sursa foto: realitatea